Volledig scherm

Vleesverwerker Enkco weg uit centrum Holten

HOLTEN - Rijssen-Holten en vleesverwerker Enkco onderzoeken de haalbaarheid van een verhuizing van het bedrijf van het centrum naar industrieterrein Vletgaarsmaten in Holten. De gemeente reserveert 3 miljoen euro voor de bedrijfsverplaatsing.

De Enkco Foodgroup en de gemeente Rijssen-Holten hebben een intentieovereenkomst gesloten om de haalbaarheid van de verplaatsing van het bedrijf te onderzoeken.

Centrum
De vleesverwerker zit nu nog in het centrum van Holten, aan de Waagweg langs het spoor. Verplaatsing van het bedrijf naar industrieterrein Vletgaarsmaten, waar Enkco dochter Vivera al is gevestigd, is een langgekoesterde wens van de gemeente. Rijssen-Holten vindt de aanwezigheid van industrie in de dorpskern niet gewenst en heeft de grond nodig voor woningbouw en aanpassing van de wegenstructuur bij het station.

Koop
Volgens burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten koopt de gemeente volgens het plan het bedrijf en de ondergrond van Enkco. Het bedrijf koopt vervolgens een kavel van de gemeente op Vletgaarsmaten.

„De ervaring leert dat een dergelijke transactie bij bedrijfsverplaatsing leidt tot een tekort. Wij schatten in dat we hiervoor ruim 3 miljoen euro nodig hebben”, aldus Hofland. Hij spreekt van een ‘fair deal’. Die is mogelijk omdat op Prinsjesdag duidelijk werd dat Rijssen-Holten de komende jaren veel meer geld krijgt van het rijk dan verwacht.

Reggestreek