Volledig scherm
Zweefvliegtuig maakt noodlanding in Rijssen. © News United / Jan Willem Klein Horstman

Vliegclub Teuge: ‘Noodlanding’ zweefvliegtuig in Rijssen was uit voorzorg

RIJSSEN - Een ‘voorzorgslanding’ noemt voorzitter Wim Iding van Vliegclub Teuge de noodlanding die een zweefvliegtuig gisteren maakte in de weilanden van Rijssen. ,,Dit hoort erbij. De thermiek in de lucht is nou eenmaal niet te voorspellen.”

Gisteren moesten twee piloten van zweefvliegtuigen een noodlanding maken in de regio. In Rijssen kwam een vliegtuig op weg van Airport Teuge naar vliegveld Twente in moeilijkheden waarna een landing nodig was in een weiland. Verderop in Arnhem haalde een piloot vliegcentrum Terlet niet waarna hij met zijn kist belandde op het terrein van defensie dichtbij de landingsbaan. 

Niemand gewond

Niemand raakte gewond, al werden in Arnhem wel traumahelikopters opgeroepen. ,,Een beetje overdreven”, vindt Wim Iding, voorzitter van de Vliegclub Teuge. ,,Wij zweefvliegers spelen nou eenmaal met de elementen.” De voorzorgslandingen, ook wel buitenlandingen genoemd, zijn volgens de voorzitter ‘niets bijzonders’ in de zweefvliegwereld. Het is dan ook toeval dat er net twee incidenten op één dag plaatsvonden. ,,Dit gebeurt regelmatig. Bij ons ongeveer één keer per kwartaal.

Volgens Iding heeft het te maken met de thermiek, opstijgende lucht kan worden gezien als de motor van zweefvliegers. ,,Daar moet je altijd naar op zoek, maar het laat zich moeilijk voorspellen. In dit geval was er wat minder thermiek dan gehoopt.”  Vogels zijn het meest betrouwbaar om thermiek op te zoeken, weet Iding. ,,Die waren vast een nestje aan het bouwen”, grapt hij.

Inschattingsfout

Voormalig-zweefvlieger Peter Westerhof benadrukt dat het incident in Arnhem van een andere orde was. Hij vloog jarenlang bij de Terlet Vliegschool in Arnhem. ,,Dat was geen ‘geplande buitenlanding’, maar gewoon een slecht geplande vlucht”, reageert Westerhof. ,,Overduidelijk een inschattingsfout van de piloot. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij bij tegenvallende thermiek geprobeerd tóch Terlet te bereiken en is daarbij enkele meters tekort gekomen.” 

Westerhof verwacht dat die landing nog wel een staartje krijgt. ,,Voor buitenlandingen gelden strikte regels. De vlieger in Rijssen heeft het dus keurig gedaan in tegenstelling tot de piloot in Arnhem. Bovendien is door onbevoegden landen op defensieterrein streng verboden, óók voor ‘buitenlandingen’. Deze brokkenpiloot heeft dus heel wat uit te leggen en de sancties zijn niet mals.” 

Reggestreek