Gerrit Wessels (rechts) in het nieuwe onderkomen van de voedselbank
Volledig scherm
Gerrit Wessels (rechts) in het nieuwe onderkomen van de voedselbank © Lenneke Lingmont

Voedselbank in Rijssen blij met nieuwe stek in supermarkt

RIJSSEN - De voedselbank in Rijssen is verhuisd. Vrijdag kunnen de 80 cliënten hun pakketten voor het eerst ophalen in de voormalige Plusmarkt.

De stellingkasten staan al vol met levensmiddelen, de koelcellen zijn geplaatst en ook de vrieskisten zijn klaar voor gebruik. Vrijdag worden voor het eerst 80 voedselpakketten uitgedeeld in de voormalige Plusmarkt aan de Roelf Bosmastraat in Rijssen. "We zijn blij met onze nieuwe stek", zegt coördinator Gerrit Wessels van de Kleding- en Voedselbank Rijssen-Holten.

Er wordt hard gewerkt in de voormalige Rijssense supermarkt. Er zijn tussenwanden, nieuwe kozijnen en deuren geplaatst, er is ledverlichting aangelegd en een nieuwe verwarmingsinstallatie. Wat eerst een grote winkel was, is nu opgedeeld in verschillende ruimtes. Want niet alleen de voedselbank verhuist van de voormalige Willem Alexanderschool naar de Plusmarkt, ook de EHBO, het Rode Kruis, speelotheek Pippeloentje en het Repair Café gaan mee.

De gemeente Rijssen-Holten wil de Alexanderschool slopen om plaats te maken voor woningbouw. "Daarom moesten we op zoek naar een nieuwe ruimte. Onze kledingbank maakte al gebruik van een deel van de oude Plusmarkt. Dus was het eigenlijk wel logisch dat we hier bij intrekken", zegt Wessels.

In totaal zijn zo'n 80 gezinnen, oftewel ongeveer 230 mensen in Rijssen-Holten, afhankelijk van de voedselbank. "Je hebt het dan echt over mensen aan de onderkant van de samenleving. Het is namelijk niet zo dat je maar even langs kunt komen om hier een voedselpakket op te halen. We hanteren een strenge intake. Een alleenstaande moeder met kind mag bijvoorbeeld niet meer dan 190 euro in de maand vrij te besteden hebben voor voedsel, kleding en andere uitgaven."

De voedselbank is afhankelijk van giften van supermarkten en voedselproducenten. "Dat is niet alleen liefdadigheid. Ze kunnen, door producten die aan de datum zitten aan de voedselbank te geven, ook besparen op stortkosten. Wij kunnen zo aan de ene kant mensen met een krappe beurs voorzien van een goed pakket voedsel en aan de andere kant voedselverspilling tegengaan."

Reggestreek