Volledig scherm
Wandelen en tegelijk zwerfvuil opruimen in natuurgebied de Borkeld. © Frans Nikkels

Wandelen en opruimen in natuurgebied De Borkeld bij Holten

RIJSSEN-HOLTEN - Waar je tegenwoordig ook wandelt of fietst, overal ligt zwerfafval. Zelfs in het mooie natuurgebied De Borkeld. Dat moet anders zegt Staatsbosbeheer.

Opruimdag

Om daar wat aan te doen is er daarom 7 december een opruimdag gecombineerd met een mooie wandeling onder leiding van een boswachter van Staatsbosbeheer. Terwijl de deelnemers zwerfafval opruimen krijgen ze informatie over het natuurgebied. 

Probleem

Het dumpen van afval in de natuur is een groeiend probleem voor Staatsbosbeheer. Schattingen over zwerfafval lopen uiteen van 50 tot 300 miljoen kilo per jaar. Jaarlijks kost het de natuurorganisatie zo’n 500 duizend euro om de troep op te ruimen. 

Minder afvalbakken

Naast het opruimen van afval wordt er ook op andere manieren geprobeerd de afvalstroom in te dammen. Een daarvan is het verwijderen van afvalbakken. Het blijkt dat er bij gebrek aan afvalbakken ook minder troep achter wordt gelaten.

Handschoenen

Wie aan de opruimwandeling mee wil doen kan zich 7 december om 10.00 uur melden op parkeerplaats bij aan de Borkeldweg 17 in Markelo. Voor afvalgrijpers, vuilniszakken, handschoenen en een bakje koffie of thee wordt gezorgd. 

Aanmelden per mail via info@wandelvlogger.nl. Er kunnen maximaal 20 deelnemers meedoen. De wandeling duurt ongeveer twee uur.

Reggestreek