Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Wat mag ik op mijn perceel in Rijssen-Holten? Alle info in een oogopslag

RIJSSEN/HOLTEN - Wat mag er wel en niet op mijn perceel? Inwoners van het buitengebied van Rijssen- Holten kunnen dat nu in één oogopslag zien op een nieuwe interactieve kaart op internet. Inzage en inspraak gaan nu digitaal.

De tijd dat je naar het gemeentehuis moest om de kaart en voorschriften van een bestemmingsplan, bouwvoorschriften en allerlei andere milieuregels in te zien, is in Rijssen-Holten definitief voorbij. Inwoners en bedrijven in het buitengebied kunnen dat nu thuis, achter de computer, in één oogopslag zien.De gemeente doet mee aan een landelijke pilot, waarbij het nieuwe omgevingsplan op de website van de gemeente digitaal op de interactieve kaart te zien is.

Luchtfoto
„Nieuw is dat mensen niet allerlei vage vlakken krijgen te zien, zoals eerder bij bestemmingsplannen, maar gewoon een topografische kaart met luchtfoto’s. Daarop kunnen ze op hun eigen perceel klikken en dan krijgen ze alle informatie over wat er wel niet mag”, zegt Joop Voortman, die samen met Kees van Bart, Jan Danker en Wietske Weis gewerkt heeft aan het plan.

Integraal

Kees van Bart: „Moesten mensen tot nu toe onder meer het bestemmingsplan, milieu- en bouwvoorschriften of landschapsbeheersplannen doorworstelen om te ontdekken wat er wel niet mag op hun perceel, op de kaart is al die informatie van verschillende plannen en voorschriften op perceelsniveau integraal gebundeld te zien. Ook provinciale plannen zijn daarin geïntegreerd.”

Nieuw is bovendien dat een inspraakreactie of zienswijze niet meer schriftelijk, al dan niet aangetekend per post, hoeft te worden verstuurd naar het gemeentehuis. „Mensen kunnen inloggen met hun Digi-D en gewoon digitaal een reactie geven op het plan. Dat mogen trouwens ook complimenten zijn”, zegt Van Bart.

Klik hier voor het digitale plan: http://omgevingsplan-rijssen-holten.planoview.nl/NL.IMRO.1742.BPB2016006-0001

Reggestreek