Volledig scherm
In Rijssen liepen de tunnels onder het spoor compleet onder water.

Wateroverlast: onderzoek naar afvoer in tunnels Rijssen

RIJSSEN - Er komt een onderzoek naar de afvoersystemen in de tunnels in Rijssen na de wateroverlast op 21 juli van dit jaar. Hier ontstaan tijdens hevige buien de meeste problemen. Op de bewuste dag liepen de tunnels compleet onder water.
Omdat de tunnels belangrijke verbindingen zijn tussen de wijken ten noorden en ten zuiden van de spoorlijn, krijgen deze prioriteit. Een aantal tunnelgemalen was niet in staat het water snel af te voeren zodat mensen geen kant op konden. Mogelijk kunnen deze technische systemen worden verbeterd. Verder gaat er een verzoek richting het waterschap Vechtstromen om de stuw in de Maatgraven te automatiseren. Zo kan alerter worden gereageerd op de hoge waterstanden in de Maatgraven en kan de waterafvoer uit de kern nog meer worden verbeterd.

Overlast
Het noodweer met onweer en veel regen in de eerste week van de zomervakantie zorgde in anderhalf uur tijd voor 75 mm water in de straten van de gemeente. Dat leverde veel schade op aan onder meer woningen en bedrijven, trottoirs en bomen, wat de gemeente Rijssen-Holten 45.000 euro kost. Ook wegen zijn afgesloten geweest. Dat staat in het evaluatierapport over de wateroverlast. De kosten bestaan uit extra personeelslasten,€13.000), schoonmaakkosten (€ 29.500) en schade aan gemeentelijke eigendommen. De laatste post van 100.000 euro wordt vergoed door de verzekering. De buitendienst van de gemeente is nog dagen lang druk geweest met de gevolgen van het noodweer.

Extra zwaar
Volgens wethouder Jan Aanstoot is er niet veel te doen aan dergelijke extreme buien. „Het rioolstelsel is de afgelopen jaren aangepast waarbij we flinke investeringen hebben gedaan. Dat was naar aanleiding van zware buien in 2003 en 2004. Maar dit keer was de bui nog weer een tandje extra zwaar en daar kunnen we niet op inspelen.”

Reggestreek