Volledig scherm
Jan van de Maat en Ben Plomp van houtsnijvereniging De Burijn, Wim Sprakel van aquariumvereniging Natuur in huis en Jan Flim van de Wildbeheereenheid West-Twente op de deel van de hobbyboerderieje, waar ze vrijdag en zaterdag open huis houden. © LENNEKE LINGMONT

WBE en IVN wonen vredig samen in hobbyboerderieje Rijssen

RIJSSEN - Zeven verenigingen houden vrijdag en zaterdag voor het eerst samen open huis in hun hobbyboerderieje aan de rand van het Volkspark in Rijssen.


Ooit was de pottenbakkerij van kasteel De Oosterhof er gevestigd. Later boerde de familie Ter Maat er. Na het beëindigen van de agrarische activiteiten werd de boerderieje de uitvalsbasis voor medewerkers van Soweco. Sinds het begin van deze eeuw biedt het gemeentelijke pand bij het Volkspark onderdak aan zeven verenigingen. Opmerkelijk is dat de jagers van de WBE gebroederlijk samen met de natuurliefhebbers van het IVN gebruik maken van het gebouw. "Het is de enige plek in Nederland waar we vredig onder hetzelfde dak leven”, grapt Jan Flim van de WBE.

Vrijdag van 16.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur houden de zeven clubs voor het eerst samen een open huis in de boerderij aan de Oosterhofweg 51. De WBE heeft er een stand met alles over de jacht en de natuur. Zo zijn er opgezette dieren te zien. De Burijn geeft demonstraties en laat houtsnijwerken zien. Natuur in Huis presenteert een aquarium, waarbij bezoekers mogen raden hoeveel vissen er in zitten.

Verder is er een demonstratie Bonzaiboompjes knippen. Kunstenaars van Expres Zo schilderen en boetseren. Ook demonstreren ze hoe je van een spoorbiels een kunstwerk kunt maken. Leden van de kunstkring Rijssen exposeren olieverf, pastel en acrylschilderijen. Het IVN laat dia’s zien en geeft informatie over steenuilen in Rijssen.

Reggestreek