Volledig scherm
© Venema Media (archieffoto)

Weerstand tegen zonnepark langs A1 in Holten

HOLTEN - Omwonenden van de Meutgeertsweg in Holten komen in het geweer tegen het zonnepark dat naast hun percelen is gepland. Met een handtekeningenactie hopen ze te voorkomen dat zo’n 13 hectare grond langs de A1 wordt volgezet met panelen.

Inwoner Raymond Steggink uit Holten sprak donderdagavond in bij de commissie grondgebied waar het principeverzoek van ontwikkelaar Kronos Solar voor het plaatsen van zo’n 40.000 zonnepanelen aan de Meutgeertsweg werd besproken. Steggink is tegen het zonnepark. 

Daken

Hij ziet zonnepanelen liever op andere plekken komen, bijvoorbeeld op daken van bedrijven. Hij vreest waardevermindering van zijn woning en aantasting van het woongenot. „Die panelen zijn in totaal wel twee meter hoog. Bovendien denk ik dat er goed naar het rendement moet worden gekeken. We zijn ook bang dat het geluid van de snelweg op de panelen slaat richting onze woningen. De buren zijn er ook allemaal tegen, maar ik ga nog handtekeningen inzamelen. Het is beter om naar een ander stuk grond te kijken.” 

Wind

Omwonende Dalemans is zelf benaderd door Kronos maar hij ging niet met de ontwikkelaar in zee. „In Nieuw Heeten hebben omwonenden van een zonnepark last van de wind die door de panelen suist en ze horen een pieptoon. En een mooi gebied met vogels en andere dieren wordt zo ernstig vervuild.”

Draagvlak

Een meerderheid van de politieke partijen staat positief tegenover het verzoek. D66 en VVD zien het plan niet zitten omdat er niet voldoende draagvlak is. Het plan wordt er volgens die partijen doorgedrukt omdat de duurzaamheidsdoelstellingen gehaald moeten worden. De VVD is met name bang dat er nu in hoog tempo veel landbouwgrond wordt volgebouwd met zonnepanelen waar ‘we later spijt van krijgen’. PvdA ‘neigt’ naar negatief.

Reggestreek