Volledig scherm
De rechtbank in Almelo © Lars Smook

Werkstraf voor Rijssenaren na ‘ordinaire vechtpartij’

RIJSSEN - Een ordinaire vechtpartij, zo noemt politierechter Van Holten de ruzie tussen twee groepen in Rijssen. In de nacht van 12 op 13 januari loopt het uit de hand. Het slachtoffer wordt volgens getuigen geschopt en geslagen, en daarvoor krijgen de drie verdachten donderdagochtend een werkstraf opgelegd in de Almelose rechtbank.

De ruzie begint wanneer de jongens na het uitgaan naar huis lopen. Onderweg komen ze een andere groep tegen. Er ontstaat een woordenwisseling, er wordt over en weer gescholden en daarna gaat het mis. De nu 19-jarige Y. uit Rijssen ziet het slachtoffer naar eigen zeggen ‘dreigend op zich afkomen’. Hij haalt uit en raakt de jongen op zijn schouder. 

Wat er daarna gebeurt, kan Y. zich niet herinneren. „Het ging allemaal zo snel. Na die klap ben ik omgedraaid en doorgelopen”, verklaart hij de donderdag in de rechtbank. Volgens getuigen slaat Y. het slachtoffer achteren, maar dat ontkent hij. „Ik kan met garantie zeggen dat dat onzin is. Hij kwam op mij af, dus hij keek mij gewoon aan.”

Geschopt en geslagen

Ook L. (19) uit Rijssen geeft toe dat hij een fout heeft gemaakt. „Toen het slachtoffer probeerde uit te halen naar Y., heb ik hem een klap gegeven.” Ook L. weet niet wat daarna is gebeurd. Het slachtoffer zou op de grond zijn beland, waarna hij geschopt en geslagen zou zijn. „Geen idee. Ik ben hier om te verklaren over mijzelf, niet over de anderen die erbij waren. Ik heb niemand zien schoppen.”

Voor de 19-jarige J. uit Rijssen ligt het allemaal iets anders. Hij was er wel bij, maar heeft zich naar eigen zeggen niet bemoeid met de vechtpartij. „Ik stond op een afstandje toe te kijken. Ik heb niet ingegrepen, maar ik heb ook zeker niet geslagen”, vertelt hij in de rechtszaal. J. werd door mensen uit de groep van het slachtoffer herkend. Via foto's die op Facebook staan, zo blijkt later. „Maar dat kan niet, want ik heb helemaal geen Facebook.” Ook J. kan niet precies vertellen wat er na de eerste klap is gebeurd.

Hufterig

De officier van justitie vindt het maar een vreemd verhaal. „Ik vind het überhaupt gek dat zoiets zo erg uit de hand loopt. Gelukkig loopt het nu redelijk goed af, maar voor hetzelfde geld gaat het wel helemaal mis. Daarnaast is het wonderlijk dat niemand van jullie iets heeft gezien. De getuigen zullen het wel goed gezien hebben, toch?” De officier van justitie noemt het ‘hufterig’ en vindt het ‘niet passen’ bij jonge mensen die uitgaan in het weekend. En hoewel niet alle advocaten het met hem eens zijn, vindt hij dat de jongens hun verantwoordelijkheid moeten nemen. „Wees een vent en vertel wat er is gebeurd.” 

De jongens vinden dat ze het hele verhaal eerlijk hebben verteld en daarom volgt de eis: zestig uur werkstraf of dertig dagen cel. Politierechter Van Holten gaat hierin mee, alleen geeft de jongens een stok achter de deur: een werkstraf van zestig uur, waarvan twintig voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Reggestreek