Volledig scherm
Wagens, fietsen en loopgroepen verzorgden een kleurrijke stoet in Dijkerhoek. © Emiel Muijderman

#ZBNB? Optocht in Dijkerhoek maakt betekenis duidelijk

DIJKERHOEK - Vaders, moeders, kinderen en jeugd pakten zaterdag flink uit met versierde wagens tijdens de traditionele optocht in Dijkerhoek. ‘Zelfs mooier dan vorig jaar’ volgens inwoonster Liesbeth Veneklaas. Ook werd de actie #ZBNB duidelijk.

Kabaal

Versierde fietsen, hilarisch geklede Dijkerhoekers en antieke trekkers verzamelen zich in het weiland op de hoek van Tromopsweg/Dijkerhoekseweg. De één met nog meer kabaal dan de ander. Duidelijk is dat de buurtschap opnieuw alles uit de kast heeft getrokken om dit onderdeel van het Dijkerhoeksfeest bekijks te geven. 

Bonte stoet

Vanuit de omgeving komen vele toeschouwers aangefietst. Niemand wil de bonte stoet missen. Zeker niet na de nachtelijke daad van actiegroep #ZBNB ofwel ‘Zonder Bij Niet Blij’. De lokale beweging heeft de blauwe overalls ingeruild voor witte imker pakken. Op een kruiwagen prijkt een bijenkorf. 

Ludiek

Het publiek smult van de ludieke actie. Net als van de overige 26 wagens waaronder een politiek tintje over zonneparken, de molen de Hegeman in miniatuur nagebouwd om molenaar Jan Koopman te bedanken, Schutterskoning 2019, lopende koekoeksklokken, een rijdende tribune met daarop een fleurige pruikengezelschap en Prins Carnaval Hens Jansen die zijn steek aan de kapstok heeft gehangen en als prins in ruste sprookjes voorleest. 

Damesvoetbal

Ook het WK Damesvoetbal krijgt aandacht. Vriendinnetjes Silke en Isabel van 8 jaar lopen in oranje tenue mee. “Omdat we de mensen die aan de kant staan zo leuk vinden”, roepen ze uit. “Misschien winnen we een prijs.” Ze mogen als eerste achter de harmonie aan. Glunderend en trots, zwaaiend naar hun ouders en de rest van het publiek.

Volledig scherm
© Emiel Muijderman
Volledig scherm
© Emiel Muijderman
Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Reggestreek