Volledig scherm
Zover het oog reikt stellages voor de zonnepanelen in het weiland aan de Keizersdijk, tussen Rijssen en Holten © Ronald Vrugteman

Zonnepark aan Keizersdijk bij Rijssen
levert stroom voor 4.500 huishoudens

RIJSSEN - Aan de Keizersdijk tussen Rijssen en Holten wordt druk gesleuteld aan de stellages die straks 58.000 zonnepanelen moeten dragen. Het initiatief van de Rijssenaren Jan Beldman, Maarten Dangremond en Ditmar Schelhaas voor een zonnepark op die plek levert straks stroom voor 4.500 huishoudens.

Het zonnepark produceert, na aansluiting op het net, jaarlijks ruim 16.000.000 kilowattuur elektriciteit. Het zonnestroomproject wordt gerealiseerd door KiesZon, onderdeel van Greenchoice. De energieleverancier stelt de stroom die door Zunneweide Riessen wordt opgewekt beschikbaar aan haar klanten. Evert den Boer, algemeen directeur Greenchoice: „Elk huishouden dat de stroom van Zunneweide Riessen gebruikt en daarmee bewust kiest voor duurzaam opgewekte stroom helpt met het versnellen van de energietransitie.”

Besparing

Zunneweide Riessen gaat nadat het door KiesZon is aangesloten op het net jaarlijks zorgen voor een besparing van ruim 9.000.000 kg CO2. Naar verwachting wordt nog dit jaar de aansluiting tot stand gebracht. In 2016 werden de eerste stappen gezet voor het zonnepark met betrekking tot de totstandkoming van de zonneweide en in 2017 werd het principeverzoek door B en W van Rijssen-Holten goedgekeurd. Nu, twee jaar later, wordt de zonneweide gerealiseerd. 

Een mijlpaal volgens wethouder Jan Aanstoot, die het bouwbord van Zunneweide Riessen woensdagmiddag onthulde. „Het is een mooi initiatief dat vele huishoudens in onze gemeente kan voorzien van groene stroom en bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Rijssen-Holten.”

Volledig scherm
Wethouder Jan Aanstoot, initiatiefnemers Maarten Dangremond, Jan Beldman en Ditmar Schelhaas, algemeen directeur Evert den Boer en operationeel directeur Bram Peperzak van Greenchoice (vanaf links) toosten op de aanleg van het zonnepark aan de Keizersdijk. © KiesZon

Reggestreek