Volledig scherm
Ook in de gemeenten Rijssen-Holten en Hellendoorn liggen kunstgrasvelden met de controversiële rubberkorrels. © Robin Hilberink

Zorgen over kunstgrasvelden Rijssen-Holten

RIJSSEN-HOLTEN/HELLENDOORN - D66 Rijssen-Holten maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid van kunstgrasvelden met rubberkorrels.

In de kunstgrasvelden van de voetbalverenigingen Exelsior ’31 in Rijssen en Blauw Wit 66 in Holten worden rubberkorrels gebruikt. Dat zegt wethouder Roland Cornelissen van Rijssen-Holten in antwoord op vragen van de liberalen. Vorige week onthulde het tv-programma Zembla de gezondheidsrisico’s van kunstgrasvelden. Die ontstaan omdat er rubberen korrels van vermalen autobanden op de velden worden gestrooid.

In de korrels zijn hoge waarden aangetroffen van zink, olie en giftige kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen. „Aan kunststoffen voor speelgoed worden extreem hoge eisen gesteld”, zegt D66-fractievoorzitter Herman Klein Velderman. „Aan de rubberen korrels op kunstgrasvelden totaal niet. Terwijl onze kinderen daar ook op spelen.”

In de gemeente Hellendoorn wordt niet meteen actie ondernomen in de kwestie rond de kunstgrasvelden. De verenigingen die beschikken over kunstgrasvelden met rubberkorrels hebben een brief ontvangen van het gemeentebestuur. Hierin staat dat de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten worden gehouden en dat de richtlijnen van de KNVB en het RIVM worden gevolgd. „Er is geen reden om acuut te stoppen met voetballen. We wachten op de uitkomst van het onderzoek”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Reggestreek