Volledig scherm
© ANP

Zunneweide dreigt Rijssen-Holten met claim over zonnepark

RIJSSEN - Een dreigbrief, WOB-verzoek, spijtbetuiging, schadeclaim en schriftelijke vragen. Plan zonnepark blijft voor commotie zorgen.

Zunneweide. Dat is de toepasselijke naam voor het plan voor een park met 60.000 zonnepanelen tussen Rijssen en Holten. Maar initiatiefnemer Zunneweide Riessen BV maakt zich zorgen of het de vijftien hectare grond wel krijgt van de gemeente en heeft juristen ingeschakeld.

In een brief van 9 maart eist raadsman mr. G.W. Weenink van Van der Hel Advocaten binnen twee dagen een schriftelijke verklaring van het college van B en W dat de gemeente Rijssen-Holten het perceel exclusief zal verhuren of verpachten aan Zunneweide Riessen. Krijgt Zunneweide die schriftelijke garantie niet, dan wil het bedrijf alle schade verhalen op de gemeente.

Het perceel is eigendom van de gemeente Rijssen-Holten, maar wordt verpacht aan veehouder Theo van Lindenberg. Hij sloot afgelopen zomer een 'deal' met Zunneweide BV dat hij de pacht zou opzeggen en in ruil daarvoor een afkoopsom zou krijgen van het bedrijf.

Spijt

Volledig scherm
RIJSSEN - J. Beldman (R), F.D.N Schelhaas (L) en M.H. Dangremond(midden) willen een zonnepark realiseren in het buitengebied van Rijssen-Holten. © Bert Kamp

Maar Van Lindenberg kreeg spijt. Hij stuurde in september een brief per email aan de gemeenteraad om het zonnepark niet door te laten gaan. Hij voelde zich onder druk gezet door Zunneweide BV. Ditmar Schelhaas van Zunneweide Riessen BV ontkent dat ten stelligste. Zunneweide heeft inmiddels via een ander advocatenkantoor, Legaltree, de correspondentie met Van Lindenberg opgevraagd. Dat doet het met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Volgens Weenink heeft het college op 22 augustus al besloten om het perceel voor een marktconforme prijs te verhuren aan Zunneweide Riessen en moet de gemeente die toezegging nakomen.

Bijzonder, want een woordvoerder van de gemeente verklaarde in februari tegen deze krant dat Rijssen-Holten niets heeft toegezegd aan Zunneweide Riessen BV en dat de gemeente de handen vrij heeft om eventueel met een tweede gegadigde in zee te gaan. Zo heeft de coöperatie Zonnepark Rijssen ook interesse in de ontwikkelingen die nu op dit vlak gaande zijn in de gemeente.

Inzage

De omgevingsvergunning van de Zunneweide ligt inmiddels ter inzage in het gemeentehuis. "Opmerkelijk", vindt D66-fractievoorzitter Herman Klein Velderman, die schriftelijke vragen heeft gesteld. "Ditmar Schelhaas van de Zunneweide staat op de kieslijst van het CDA, dit beleid wordt door een CDA-wethouder met een ongebruikelijk snelheid doorgevoerd."

De gemeente Rijssen-Holten wil niet reageren op concrete vragen van deze krant. "Binnenkort is er een gesprek met de Zunneweide. En we zijn bezig met de beantwoording van de raadsvragen", aldus de gemeentewoordvoerder van Rijssen-Holten.

De gemeente verwacht daar medio volgende week, hoogst waarschijnlijk na de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag, pasklare antwoorden op te hebben.

Reggestreek