Alan Parker (1944-2020): Britse filmmaker ging controverse nooit uit de weg
Regisseur Sir Alan Parker, die vandaag op 76-jarige leeftijd na een lang ziekbed overleed, was een van de meest veelzijdige filmmakers van zijn generatie. Hij kon met elk filmgenre uit de voeten. Musicals (Fame, Bugsy Malone, Evita, The Commitments), thrillers (Mississippi Burning, Midnight Express) of romantisch drama (Shoot the Moon); Parker beheerste het allemaal. Vrijwel al zijn films waren zowel commerciële als artistieke successen.
Delen per e-mail
Parker, geboren in Londen, was in de eerste plaats een pragmatisch vakman. Dat had zeker met zijn achtergrond te maken als reclameschrijver. De boodschap van zijn films was altijd duidelijk. Recht door zee, geen mystificaties. De directheid (en het vaak aanwezige geweld) van zijn werk viel niet bij iedereen in de smaak, maar daar had Parker lak aan. Een kwaadwillende criticus bestempelde hem ooit als een ‘esthetische fascist’, maar ook daar kon de regisseur mee leven.
Soms zorgden zijn films voor ophef. Zoals Midnight Express (1978), dat zich in een Turkse gevangenis afspeelde, waar een Amerikaanse toerist belandde na opgepakt te zijn voor drugssmokkel. De film zorgde voor een diplomatieke rel met de Turkse regering die meende dat Parker het gevangenisleven (vol martelingen en corruptie) te veel had aangedikt. Het is een film die de tand des tijds wonderbaarlijk goed heeft overleefd. Bepaalde scènes gaan nog steeds door merg en been.
Muziekfilms waren een populair genre voor Parker. Hij verfilmde The Wall (1982) van Pink Floyd, maar die film was geen succes. Beter verging het Fame (1980), waarin muziekstudenten werden gevolgd. De film had de gelijknamige tv-serie tot gevolg, een grote hit in de jaren 80. Ook geslaagd was de verfilming van de musical Evita (1996) met een zeer acceptabele Madonna in de titelrol. Parker had geen moeite om haar in het gareel te houden.
Oscar
Een Oscar won Parker nooit. Hij werd als regisseur twee keer genomineerd, voor Midnight Express en Mississippi Burning (1988), een film over racisme in het zuiden van Amerika, die hem ook niet in dank werd afgenomen doordat hij de ware gebeurtenissen te veel naar zijn hand had gezet.
Parker nam in interviews nooit een blad voor de mond. Filmrecensenten omschreef hij ooit als eunuchs en met de Britse filmautoriteiten lag hij voortdurend overhoop omdat zij naar zijn oordeel veel te snobistisch hun werk deden, terwijl de volkse Parker, ook een groot voetballiefhebber (Arsenal was zijn team), meer de massa probeerde aan te spreken.
Dat is hem in al die jaren vaak gelukt. Films van Parker stellen zelden teleur. Veel van zijn werk kan vandaag de dag nog worden vertoond. Een retrospectief met de hoogtepunten van zijn oeuvre zou op geen enkel filmfestival misstaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMfilmrecensie
Meestervervalser Han van Meegeren vertolkt met Wilders-kapsel
Nu de bioscopen gesloten zijn maakt onze filmredactie je wegwijs in het actuele aanbod van on demand-films. Wat moet je gezien hebben en waarom? Vandaag het drama The Last Vermeer. -
video
Eerste beelden spannende RTL-show De Verraders: BN’ers worden ‘vermoord’
RTL 4 zet met het nieuwe programma De Verraders in op een spannende zaterdagavond. De BN’ers die aan het speel deelnemen worden ‘vermoord’, zo blijkt uit de eerste beelden die vandaag zijn vrijgegeven. -
Gedwongen exit Ferry Doedens betekent ook vertrek van Cecilia Adorée uit GTST
Vanwege het gedwongen vertrek van Ferry Doedens uit Goede Tijden, Slechte Tijden, zal ook zijn collega Cecilia Adorée het fictieve soapdorpje Meerdijk gaan verlaten. Na 2,5 jaar de rol van Tiffy Koster te hebben vertolkt, is ze volgende week dinsdag voor het laatst te zien in de serie. -
PREMIUM
Is opleiding in Wales voor Alexia net zo'n vlucht als voor haar vader, Willem-Alexander?
Ze wordt normaal gesproken niet zijn opvolger, maar toch treedt prinses Alexia (15) in de voetsporen van haar vader, koning Willem-Alexander. Net als hij rondt zij haar middelbare school af aan het prestigieuze Atlantic College in Wales. Heeft Alexia hetzelfde motief als haar vader, die als lastige puber de soms verstikkende sfeer in paleis Huis ten Bosch ontvluchtte? -
PREMIUM
Hollywood pakt de KKK aan: films tegen racisme zijn er in alle maten en soorten
De speelfilm Burden, gebaseerd op ware gebeurtenissen, vertelt het verhaal van een lid van de Ku Klux Klan die tot inkeer komt als hij wordt opgenomen in het gezin van een zwarte dominee. Hollywood heeft nooit echt de ogen gesloten voor racisme in Amerika.
-
Tekening Van Gogh geveild voor ruim 8,5 miljoen euro
Een tekening van Vincent van Gogh van een meisje heeft maandag bij een veiling van Christie’s in New York 8,6 miljoen euro opgeleverd. Het ging om de tekening La Mousmé, waarvan Van Gogh ook een schilderij maakte, dat hangt in de National Gallery of Art in Washington. -
Reggaemuzikant Bunny Wailer (73) van The Wailers overleden
De Jamaicaanse reggaemuzikant Bunny Wailer is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn manager bevestigd, meldt onder meer het blad Rolling Stone. Wailers werd bekend als lid van de reggaeband The Wailers waar ook Bob Marley en Peter Tosh in zaten. -
Will Smith sluit politieke carrière niet uit
Waar hij daar in het verleden vaker over grapte, lijkt Will Smith er tegenwoordig serieus over na te denken om de politiek in te gaan. In de podcast Pod Save America gaf de acteur aan dat op een bepaald moment wel te overwegen.