Volledig scherm
Margaret Atwood (links) en Bernardine Evaristo houden samen de Booker Prize vast in de Guildhall in Londen. © REUTERS

Atwood en Evaristo winnen beiden prestigieuze Booker Prize

Margaret Atwood’s ‘The Testaments’ en Bernardine Evaristo’s ‘Girl, Woman, Other’ hebben dit jaar allebei de Booker Prize gewonnen, de bekendste en invloedrijkste literaire prijs van het Engelse taalgebied. De jury maakte de winnaars maandagavond in de Guildhall in Londen bekend.

De Britse jury kon geen winnaar kiezen en besloot de prijs daarom aan beide boeken toe te kennen. ,,We hadden geen van beiden verwacht dit te winnen’’, zei Atwood tijdens de uitreikingsceremonie op televisie. ‘The Testaments’, vorige maand gepubliceerd, is het vervolg op de bestverkochte roman van de Canadese auteur uit 1985, 'The Handmaid's Tale'. De 79-jarige Atwood won de prijs ook al in 2000 met ‘De blinde huurmoordenaar’.

‘Girl, Woman, Other’ van de Britse auteur Evaristo vertelt de verhalen van twaalf karakters, voornamelijk vrouwelijk en zwart in de leeftijd van 19 tot 93 jaar, die in Groot-Brittannië wonen.

Elk jaar kent een jury de prijs toe aan ‘de beste roman van het jaar, geschreven in het Engels en gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk en Ierland’, waarbij de winnaar 50.000 pond (ruim 57.000 euro) ontvangt. De winnaars moeten de prijs nu delen.