Binnen een week recordaantal stemmen voor NS Publieksprijs
Binnen een week hebben volgens de stichting CPNB al 100.000 mensen hun stem uitgebracht voor de NS Publieksprijs. Het is nog niet eerder gebeurd dat in een dergelijk tijdsbestek zoveel stemmen zijn uitgebracht. In 2020 werden er in totaal in een maand tijd 160.000 stemmen uitgebracht, dit was toen een recordaantal.
De publieksprijs van de boekenbranche wordt sinds 1987 uitgereikt. Lezers kunnen nog tot en met 17 november hun stem uitbrengen. De zes genomineerde boeken zijn: Bonuskind (Saskia Noort), Wen er maar aan (Maike Meijer), Ik ga leven (Lale Gül), Opgewekt naar de eindstreep (Hendrik Groen), Martien (Jan Dijkgraaf) en Derksen (Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman).
Een opvallende outsider in de strijd lijkt het boek Ziek gelukkig van de overleden RTL Boulevard-verslaggever Ruud ten Wolde te worden. Zijn familieleden en vrienden zijn online een campagne gestart om het boek aan de NS Publieksprijs te helpen. De roman van Ten Wolde kwam vandaag uit het niets binnen op de eerste plek van de bestsellerlijst.
Volgens het CPNB kan een niet-genomineerd boek winnen, mits het gaat om een werk dat oorspronkelijk in het Nederlands is verschenen. Het lobbyen voor een andere keuze dan de genomineerden heeft soms effect. In 2005 won op deze manier de Nieuwe Bijbelvertaling de NS Publieksprijs. Het lukte schrijver Frank Krake met zijn boek De Laatste Getuige in 2018 bij de laatste zes boeken te belanden, dankzij een intensieve campagne die hij voerde.
Luister ook naar de AD Media Podcast:
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van Show & Entertainment:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Wereldsterren rouwen om Tina Turner: ‘Ze was een rolmodel voor de hele wereld’
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Rob de Nijs had longembolieën die hem bijna fataal werden, nu gaat het ‘verbazingwekkend goed’
Rob de Nijs kampte vorige maand met ‘forse’ longembolieën die hem bijna fataal werden. Dat zei zijn vrouw Henriëtte donderdag in Tijd voor Max op NPO 1. Haar man werd in april opgenomen in het ziekenhuis met ademhalingsproblemen. Nu maakt de 80-jarige zanger het ‘verbazingwekkend goed’, aldus zijn vrouw. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
update
Chaos, natte ogen en verrassingsboodschap van George Clooney in laatste Koffietijd
Het ochtendprogramma Koffietijd is vrijdag voor de laatste keer uitgezonden. RTL 4 gaf eerder al aan met de show te willen stoppen omdat het te weinig kijkers trekt. Presentator Patrick Martens omschreef de sfeer in de studio als ‘een gezellig kippenhok’.
-
Met video
Bruce Springsteen gaat onderuit in Johan Cruijff ArenA
-
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Jort Kelder reageert op geruchten over relatie met Welmoed Sijtsma: ‘Even oud als haar vader’
Op1-collega’s Jort Kelder en Welmoed Sijtsma hebben geen relatie. Dat zegt Kelder zondag bij Rooijakkers over de vloer, waarin Art Rooijakkers hem met de geruchten confronteert. Alleen al vanwege hun leeftijden zou het een ‘merkwaardig kerstdiner’ opleveren, aldus Jort.