Volledig scherm
Redbad beleeft vanavond zijn wereldpremière. © Splendid Film

Bombastisch filmspektakel Redbad slaat de kijker lam

RecensieVanavond gaat tijdens een openluchtvoorstelling in Leeuwarden het historische epos Redbad in wereldpremière. De nieuwe film van regisseur Roel Reiné over een Friese leider uit de zevende eeuw laat de kijker na twee uur en veertig minuten vooral lamgeslagen achter, oordeelt filmredacteur Ab Zagt.

Redbad

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Historisch epos

Regie: Roel Reiné. Hoofdrollen: Gijs Naber, Loes Haverkort, Renée Soutendijk en Derek de Lint.

Regisseur Roel Reiné, ook verantwoordelijk voor het heldenepos Michiel de Ruyter, komt er in zijn interviews eerlijk voor uit. Hij houdt van bombastische films. Hoe meer spektakel hij kan bieden - en het liefst van alle kanten door hem zelf gefilmd - hoe beter zijn werk in zijn optiek tot zijn recht komt. Overdrijving is een van zijn handelsmerken.

Volledig scherm
© Splendid Film

Met zijn historische epos Redbad overschreeuwt de regisseur - die met zijn vorige Nederlandse historische epos Michiel de Ruyter bewondering oogstte - zich als nooit tevoren. Gevolgd wordt de heidense Friese leider Redbad (ook bekend als Radboud, koning der Friezen), die het in 700 na Christus opneemt tegen de Franken. De Franken gebruiken het christelijk geloof als wapenstok om de Noord-Nederlanders te knechten. De strijd ontaardt in een pompeus, stroperig drama van twee uur en veertig minuten, dat eigenlijk met een uurtje ingekort had moeten worden. De kijker verlaat lamgeslagen de zaal.

Alles duurt te lang. De gevechtsscènes, de introductie van de personages en de uitleggerige dialogen hebben een remmende werking op de voortgang van het verhaal. Ook de voorkeur van Reiné om de veldslagen in slow motion uitentreuren te herhalen houdt de zaak op. Er zit amper lucht in het zwaar aangezette drama. Bovendien plakt Reiné onder bijna elke scène een stuk vet aangezette muziek, ook op de momenten waarop dat absoluut niet nodig is. Met een budget van ongeveer 7 miljoen euro is Redbad een voor Nederlandse begrippen ambitieus drama. Ook de speelduur is opmerkelijk. Alleen de verfilming van Max Havelaar uit 1976 (twee uur en vijftig minuten) duurt langer.

Toch zijn er ook positieve kanten. De stunts ogen professioneel, de figuranten zien er authentiek uit en de weelde aan beelden die Reiné toont, vooral van stranden en landschappen, is vaak prachtig, maar ook daar nekt de overdaad het beoogde effect.

Harde hand

Redbad is een verhaal over de liefde tussen de heidense hoofdfiguur uit Friesland en zijn Deense prinses, maar de film gaat vooral vooral over een strijd om onafhankelijkheid en godsdienstvrijheid.

Anno 700 willen de Franken het noorden van Nederland bezetten. Het christelijke geloof zien zij als een middel om het opstandige volk dat zijn eigen goden vereert, onder de duim te krijgen. Dat gebeurt met harde hand. Onthoofdingen, executies, verminkingen en genadeloze strijd op het slagveld bepalen de gang van zaken.

Vrouwen leveren in dit geheel een speciale bijdrage door driftig mee te hakken. Vooral Loes Haverkort als de Deense mevrouw Redbad, die het christelijke geloof aanhangt, maakt indruk door haar heldhaftige optreden. Haar veelbetekenende blikken zeggen meer dan duizend woorden. Hadden maar meer acteurs haar voorbeeld gevolgd.

Recensent Ab Zagt geeft rapportcijfers aan de acteurs uit de belangrijkste Nederlandse film van dit jaar.

Volledig scherm
Redbad met Gijs Naber © splendid film

Gijs Naber (Redbad) - Eindcijfer: 7

Naber heeft genoeg stoere uitstraling om van Redbad een geloofwaardige Friese leider te maken. Alleen bezwijkt zijn rol onder de zwaarte van zijn lot als terugkeerde banneling dat er met mokerslagen wordt in gehamerd.

Volledig scherm
© Splendid Film

Loes Haverkort (Frea) - Eindcijfer: 8

De grote verrassing in Redbad. In haar rol als de Deense prinses, die met de titelheld trouwt, maakt Haverkort indruk door vooral met ingetogen acteren diepgang aan haar vertolking te geven. Op het slagveld gaat zij als een wild beest tekeer met zwaard en hakbijl.

Volledig scherm
Jack Wouterse © splendid film

Jack Wouterse (Willibrord)- Eindcijfer: 3

Van de priester Willibrord, die de Friese heidenen nogal hardhandig tot het geloof wil bekeren, maakt Wouterse een karikaturale vertolking die zwaar over de top is. Het koddige optreden zou niet misstaan in een aflevering van Jiskefet.

Volledig scherm
Jonathan Banks © splendid film

Jonathan Banks (Pepijn) - Eindcijfer: 4

De Amerikaanse acteur uit Breaking Bad schmiert er lustig op los als de Frankische koning Pepijn. Dieptepunt is als hij op zijn sterfbed ,,I need a doctor’’ roept. Benieuwd welke zorgverzekering hij anno 700 heeft afgesloten.

Volledig scherm
Reneé Soutendijk © Splendid Film

Renée Soutendijk (Idwina) - Eindcijfer: 5

Als de heidense priesteres loopt Soutendijk rond als een soort kruidenvrouwtje dat er geen bezwaar tegen heeft om maagden te laten offeren als de oogst tegenvalt. Haar optreden werkt soms onbedoeld op de lachspieren. En die pruik! Mijn hemel!