Volledig scherm
© Getty Images

Chaos rond uit­slag Songfesti­val: totalen klopten niet, meer punten voor Duncan

De einduitslag van het Eurovisie Songfestival is plotseling veranderd. De jury van Wit-Rusland heeft namelijk een fout gemaakt bij het uitdelen van de punten zaterdag. Organisatie EBU komt nu met het schaamrood op de kaken met de aangepaste uitslag.

Volledig scherm
© Getty Images

Wit-Rusland heeft per ongeluk de verkeerde punten aan de verkeerde landen gegeven. Zo kreeg bijvoorbeeld Israël de felbegeerde 'douze points', maar hadden die twaalf punten eigenlijk naar Malta moeten gaan.

De eindstand ziet er nu voor veel landen anders uit. De top vier blijft ongewijzigd, wel heeft winnaar Duncan Laurence 6 punten meer gekregen waardoor Nederland nu met 498 punten is geëindigd. Zweden staat nu op nummer vijf in de lijst van 26 deelnemers. Noorwegen, oorspronkelijk vijfde, moet het nu met een zesde plek doen. Dat is slecht nieuws voor het zingende trio Keiino (bestaande uit Alexandra Rotan‎, Fred-René Buljo‎ en Tom Hugo Hermansen).

Plaats lager

Cyprus en Malta zijn twee plekken omhoog geschoten, respectievelijk naar 13 en 14. Wit-Rusland (nu 23), San Marino (19), Albanië (17) en Noord-Macedonië (7) stegen een plek. Slovenië (15) en Frankrijk (16) stonden eerst twee plekken hoger. Ook Duitsland (nu 25), Estland (20) en Servië (18) staan in het nieuwe overzicht één plaats lager.

De EBU betreurt dat dit is gebeurd. De organisatie laat weten dat er een onderzoek wordt ingesteld. ,,Om zowel de artiesten als de EBU-leden die hebben deelgenomen te respecteren, willen we de eindresultaten corrigeren in overeenstemming met de regels. De correcte jurypunten zijn nu toegevoegd aan het scorebord’’, luidt het statement.

Lees alles over het Eurovisie Songfestival in ons dossier.

Volledig scherm
De eindlijst. © EBU

Bekijk hier de nabeschouwing van het Songfestival:

 1. ‘Een docente liet me een striptease uitvoeren voor de klas. Ik haatte het, maar deed het wel’
  PREMIUM
  Carine Crutzen

  ‘Een docente liet me een striptease uitvoeren voor de klas. Ik haatte het, maar deed het wel’

  Topactrice Carine Crutzen (58) kun je kennen als Beatrix in de film Majesteit. Ook speelde ze onder andere in De Daltons, Vuurzee en Oud Geld. Ze draagt een tragisch verhaal met zich mee: nadat haar ouders waren overleden en hun as was uitgestrooid over Limburgse beekjes, bleef ze letterlijk en figuurlijk verweesd achter. Ze besloot een autobiografische roman te schrijven. Het werd een pijnlijk eerlijk boek.
 2. Operazanger Henk Poort scoort met metalversie Sound of Silence
  Beste Zangers

  Operazan­ger Henk Poort scoort met metalver­sie Sound of Silence

  Opera- en musicalzanger Henk Poort heeft gisteravond diepe indruk gemaakt op de kijkers van tv-programma Beste Zangers. Nightwish-zangeres Floor Jansen was de hoofdgast van de avond en daarom ging de bariton volledig uit zijn comfortzone door een metalversie te zingen van Simon & Garfunkels The Sound of Silence. Dat werd gewaardeerd in binnen- en buitenland: Poort staat op nummer 1 op iTunes en Nightwish-fans uit alle windstreken schuiven hun enthousiasme niet onder stoelen of banken op YouTube.