Dit is de tekening die Kees Momma maakte van de Johan Cruijff ArenA

De bekende autistische kunstenaar Kees Momma toonde gisteravond in De Wereld Draait Door zijn levensechte tekening van de Johan Cruijff ArenA. ,,Al die duizenden zitjes. Om alles op papier te krijgen is zo extreem moeilijk, dat is onbeschrijfelijk zo moeilijk.”

,,Het kost me echt hoofdbrekens”, zegt hij in een filmpje van documentairemaakster Monique Nolte. Aan Matthijs van Nieuwkerk vertelde Momma dat hij 6,5 week lang van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat heeft ‘geploeterd’. ,,Ik heb me soms afgevraagd: moet ik wel doorgaan?”

De tekening van het Amsterdamse voetbalstadion en de presentatie ervan, gisteravond tijdens De Wereld Draait Door, waren het startsein voor een crowdfunding. Nolte en HandicapNL hopen op die manier voldoende geld bij elkaar te krijgen voor de documentaire Kees Vliegt Uit. Het is een vervolg op de bekroonde film Het Beste Voor Kees.

Volledig scherm
De tekening van Kees Momma © Videostill

In Kees Vliegt Uit vragen de hoofdpersoon en zijn ouders aandacht voor het probleem dat mensen met autisme hebben om geschikte woonruimte te vinden. De crowdfunding heeft inmiddels ruim 72.000 euro opgeleverd, maar dat is nog niet voldoende om de documentaire te gaan draaien. 

Volledig scherm
Kees Momma in de ArenA. © Doclines

Het bedrijf Doclines van Monique Nolte nodigt in ruil voor een bijdrage van zeker 17,50 euro huidige en nieuwe donateurs uit voor de voorpremière in de Johan Cruijff ArenA. Met 50.000 bezoekers is dat dan meteen de grootste filmvoorstelling ooit.

De donateurs ontvangen ook een digitale kaart van het kunstwerk van Kees Momma. Hij noemt zijn kunstwerk de moeilijkste opdracht die hij ooit heeft moeten uitvoeren. Op de vraag van Nolte of hij alle zitjes in het stadion heeft getekend, antwoordt hij:  ,,Natuurlijk moet er wel eens gesmokkeld worden, maar dat doet praktische iedere artiest.”

Toch is de kritische kunstenaar tevreden over het eindresultaat, zo blijkt uit de mini-documentaire over de totstandkoming van de tekening. ,,Ik ben klaar, ik ben klaar, Grote voldoening, want ik ben buitengewoon blij met het resultaat.”