Duncan Laurence vol ongeloof na winst: Dit is voor grote dromers

videoNa 44 jaar heeft Nederland weer een Songfestivalwinnaar. Zijn naam is Duncan Laurence. Uit handen van de vorige winnares Netta kreeg de 25-jarige zanger de trofee uitgereikt. ,,Ilse DeLange bedankt voor alles wat je voor me betekend hebt", zei een geëmotioneerde Duncan na afloop.

,,Dit is voor grote dromers. Dit is voor muziek eerst. Altijd. Dankjewel!” Dat waren de eerste woorden van Duncan Laurence, vlak nadat hij het Eurovisie Songfestival 2019 in Tel Aviv had gewonnen. Een krachtig statement na een liedjesspektakel dat bol stond van hysterie en show.

Niet veel later heerst vooral het ongeloof. Hij heeft het geflikt. Na 44 jaar is er eindelijk weer een Nederlandse winnaar. Een zanger bovendien van wie een groot gedeelte van Nederland begin dit jaar nog niet had gehoord. Maar zijn nummer Arcade betoverde Laurence een groot gedeelte van Nederland én een groot gedeelte van Europa, zo bleek vanavond. ,,Nee, ik kan het niet geloven. Het was zo spannend tot op het einde. Ik sta helemaal te trillen gewoon. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Echt niet. Het is zo geweldig", reageert Duncan bij NPO 1, gevolgd door een vreugdekreet.

Volledig scherm
Duncan Laurence. © ANP
Quote

Ik kan het niet geloven. Het was zo spannend tot op het einde

Duncan Laurence.

Topfavoriet

Maandenlang was hij topfavoriet. Sinds hij zijn nummer ten gehore bracht bij De Wereld Draait Door waren de bookmakers al extreem optimistisch over zijn kansen. Dat zorgde wel voor enige druk, maar veel last had Duncan daar niet van, zegt hij. ,,Ik had zoiets van: het gaat om de muziek. Muziek eerst, dat is het altijd bij mij geweest, dus die druk verdween totaal.” Het zorgde ervoor dat hij bij zijn laatste optreden alles kon geven. ,,Dit was de laatste keer dat ik Arcade hier mocht doen. Ik dacht: ik ga gewoon zoals mijn hart het voelt en dit is het resultaat.”

In een dankwoord sprak hij zijn familie en vriend toe. Een speciaal woordje richtte hij tot Ilse DeLange, zijn coach in The Voice of Holland en de vrouw die hem voordroeg bij het selectiecomité. ,,Ilse, bedankt voor alles wat je voor mij gedaan hebt.” Daarna volgden er tranen.

Duncan had ook nog een oproep voor de muzikale talentjes in binnen- en buitenland. ,,Waar je dan ook bent. Pak die pen op, pak die gitaar of ga achter dat keyboard zitten. Schrijf alsjeblieft, want je ziet dat het kan.” Nu volgt er een Europese tournee voor Duncan. Die brengt hem in concertzalen door heel het continent. Één ding staat in ieder geval al vast. ,,Die trofee die gaat mee. Overal mee naartoe.”