Volledig scherm
Ed Sheeran in de Ziggo Dome. © ANP

'Ed Sheeran is naast hitschrijver ook een live-fenomeen'

recensieWereldster Ed Sheeran wond vanavond met speels gemak een uitpuilende Ziggo Dome om zijn vinger. Met alleen een gitaar en een van het zweet doorweekt T-shirt.

Ed Sheeran

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Ziggo Dome
Quote

Het succes van Ed Sheeran is dat hij helemaal geen popster is

Een kleine steek richting zijn collega-wereldster Justin Bieber deelde Ed Sheeran al vroeg in zijn concert uit. Smeekte Bieber zijn publiek in de zaal de afgelopen maanden herhaaldelijk of het alsjeblieft kon stoppen met krijsen, bij Sheeran mag alles, zei hij: ,,Doe gewoon wat je wil. Ik vind alles prima.''

De opmerking paste precies bij Sheerans status als normaalste popster aller popsterren. Een gezellige keuvelaar die 's middags nog een jenevertje dronk in Amsterdam-Oost.

Het blijft niettemin even wennen: een van de drie grootste mannelijke popidolen op aarde is een licht gezette, bleke jongen met een vlassig baardje. Hij heeft geen hippe muzikanten om zich heen, geen vlammenwerpers op het podium en al helemaal geen flashy danspasjes. Het succes van Ed Sheeran (26) is dat hij helemaal geen popster is. Althans niet in de traditionele betekenis van fotomodel-achtige posterboy.

Niettemin stond de in enkele minuten uitverkocht geraakte Ziggo Dome voor driekwart vol met meisjes van 16 tot 26. Maar wie Sheeran daarmee wil noteren in de categorie van de kauwgomballenpop doet hem schromelijk tekort.

Quote

Zo pakte Sheeran - na ruim anderhalf uur spelen in een van het zweet doorweekt T-shirt - in zijn eentje de complete Ziggo Dome in

Sheeran bewees vanavond namelijk behalve een excellent hitschrijver ook live een fenomeen te zijn. Zijn aanpak is bekend: geen begeleidingsband, maar alleen een akoestische gitaar en een loop-station om muziekfragmentjes op te nemen en meteen weer af te spelen. Alleen de violen Galway Girl waren vooraf op tape gezet.

Sheeran is zo een eenmansband en een romantische troubadour ineen. Toegegeven: sommige van zijn songs, de kaarslichtkrakers Happier en Perfect van zijn laatste album Divide bijvoorbeeld, overschrijden de grens tussen gevoelig en klef, maar Sheeran heeft meer dan genoeg materiaal dat te compenseren.

Het hiphop-beïnvloede Sing bijvoorbeeld. Of het tegen de Ierse volksmuziek leunende Nancy Mulligan. Of neem de schuifelballades Thinking Out Loud en I See Fire. En natuurlijk dé hit van dit jaar: Shape of You.

Zo pakte Sheeran - na ruim anderhalf uur spelen in een van het zweet doorweekt T-shirt - in zijn eentje de complete Ziggo Dome in. Een prestatie van formaat.

Morgen treedt Ed Sheeran opnieuw op in de Ziggo Dome. Ook dat concert is uitverkocht. (Stefan Raatgever)