Volledig scherm
Erik Dijkstra wordt de nieuwe presentator van Per Seconde Wijzer. © Peter den Boef

Erik Dijkstra uit Glanerbrug nieuwe presentator van Per Seconde Wijzer

Erik Dijkstra, die bekend werd als Jakhals Erik in De Wereld Draait Door, gaat vanaf september het nieuwe seizoen van Per Seconde Wijzer presenteren. Dijkstra (41) volgt daarmee Kees Driehuis op, die de quiz van 1989 tot maart 2018 presenteerde.

In januari werd bekend dat Driehuis (66) zou stoppen met de presentatie. Hij gaat met pensioen. ,,Kees Driehuis is zo ongeveer Per Seconde Wijzer'', zei BNNVARA-mediadirecteur Robert Kievit toentertijd over zijn afscheid. ,,Intelligent, scherp, ad rem, vol humor. Wij zijn hem veel dank verschuldigd voor de jarenlange presentatie van de kennisquiz, die mede dankzij hem behoort tot de klassiekers van de Nederlandse televisie.''

Opvolger Dijkstra heeft, ondanks het grote gat dat hij moet opvullen bij de omroep, zin in het nieuwe seizoen. ,,Het opvolgen van Kees Driehuis na zijn jarenlange presentatie is natuurlijk spannend, maar vooral heel eervol. Fantastisch om straks een programma te presenteren waar ik als kind al naar keek. Ik verheug me nu al op de eerste opnamen."

Het format van Per Seconde Wijzer blijft hetzelfde: twee spelers gaan de strijd aan met de klok. Binnen 200 seconden moeten ze vier vragen beantwoorden in één van de vijf categorieën: Geschiedenis, Kunst, Wetenschap, Sport of Tegenwoordige tijd.

Driehuis en Dijkstra kennen elkaar overigens. In 2015 presenteerde Dijkstra samen met Gerdi Verbeet de documentaireserie ‘De Strijd’, over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland. De eindredactie van die serie was in handen van Kees Driehuis.

  1. Nederlandse Eyelar schreef comeback-single Demi Lovato: ‘Volgend jaar zelf op de Grammy's’
    PREMIUM

    Nederland­se Eyelar schreef comeback-sin­gle Demi Lovato: ‘Volgend jaar zelf op de Grammy's’

    De comeback van de Amerikaanse hitzangeres Demi Lovato heeft een Nederlands tintje. De popster zong afgelopen weekend bij de Grammy’s haar nieuwe nummer Anyone, dat mede werd geschreven door de Veenendaalse Eyelar Mirzazadeh (25). Het lied staat inmiddels op één in de hitlijsten in de Verenigde Staten. ,,We schreven het al voordat ze die overdosis nam, dus we dachten: dat komt nooit meer uit.”