Volledig scherm
Emilia Clarke (rechts) als Daenerys Targaryen in ‘Game of Thrones’. © AP

GoT-ster Emilia Clarke overleefde een hersenbloeding en twee zware operaties

Ze was de drakenmoeder in de immens populaire televisieserie Game of Thrones en al haar dromen leken uit te komen. Totdat Emilia Clarke op 24-jarige leeftijd in elkaar zakte in de kleedkamer van een fitnesszaal. Ze had een hersenbloeding. De Britse actrice vertelt voor het eerst over de hersenoperaties die ze onderging, hoe ze zich terug knokte, verder ging als Daenerys Targaryen en sinds vandaag een stichting is begonnen om jongeren te helpen revalideren na een hersenaandoening. 

Clarke - nu 32 jaar - doet de onthullingen in een openhartig essay in het magazine van The New Yorker, aan de vooravond van het begin van het laatste seizoen van de serie op HBO. Op Instagram vertelt ze ook klaar te zijn om alles te vertellen en onthult ze vandaag een stichting te hebben gestart, die geld inzamelt om onder meer onderzoek te laten doen naar betere revalidatie na hersenaandoeningen bij jongeren.

De hersenbloeding bij Clarke deed zich voor op 11 februari 2011. Ze vertelt hoe het eerste seizoen van de serie net was opgenomen. Ze was actrice geworden en had het gemaakt. Tegelijkertijd ervoer ze enorm veel stress om aan de verwachtingen te voldoen. ,,Om de stress te verminderen, sportte ik. Ik was nu een televisieacteur en dat doen acteurs nu eenmaal.’’

Ze voelde zich niet lekker, maar ging toch door met haar oefeningen, tot het echt niet meer ging. ,,Op een of andere manier, bijna kruipend, haalde ik het tot de kleedkamer.” Daar zakte ze in elkaar en werd als in een waas naar een ziekenhuis gereden.

Ondraaglijk

Quote

Enkele dagen later vroeg een verpleeg­kun­di­ge hoe ik heette. Ik wist het niet meer

Emilia Clarke

De hersenslagader was gescheurd als gevolg van een aneurysma. Clarke onderging een drie uur durende hersenoperatie. ,,Toen ik wakker werd was de pijn ondraaglijk. Ik had geen idee waar ik was, ik kon slecht zien en er zat een slang in mijn keel. Enkele dagen later vroeg een verpleegkundige hoe ik heette. Ik wist het niet meer.’’ Ze had last van afasie, een taalstoornis na de klap die haar hersenen hadden gehad. ,,Ik zag mijn leven in duigen vallen. Ik was een actrice, ik moest mijn tekst kunnen onthouden.’’

Ze herstelde, zij het langzaam. Na vijf dagen verdween de taalstoornis. Wel kreeg ze te horen dat in haar andere hersenhelft ook een aneurysma zat iets kleiner dan de ander, maar wel met hetzelfde gevaar, mocht de ader scheuren. 

Het filmen van het tweede seizoen van GoT begon. Clarke vertelt hoe ze zich vaak zwak en zweverig voelde. Ze nam morfine om door interviewsessies te komen en vertelde haar bazen over haar toestand. Toch wilde ze verder, ondanks de pijnen die ze af en toe voelde. ,,Seizoen 2 was mijn slechtste’’, vertelt ze nu. Ze was constant moe. ,,En eerlijk gezegd dacht ik elke minuut van de dag dat ik dood zou gaan.’’

Faliekant mis

Volledig scherm
Emilia Clarke tijdens de uitreiking van de Oscars in februari van dit jaar. © REUTERS

In 2013, na seizoen drie van de hitserie, moest ze toch opnieuw onder het mes. Het aneurysma moest worden aangepakt. Een relatief simpele operatie van een uur of twee ging faliekant mis. ,,Toen ik ontwaakte uit de verdoving, schreeuwde ik het uit van de pijn. Ik had een bloeding en moest opnieuw onder het mes, anders zou ik het niet overleven.’’ Haar schedel moest open en een complexe operatie volgde.

,,Daarna zag ik eruit alsof ik in een oorlog had gezeten die vele malen erger was geweest dan Daenerys ooit had meegemaakt. Er kwam een drain uit mijn schedel en stukje bot in mijn schedel waren vervangen door plaatjes titanium.’’ Clarke moest een maand in het ziekenhuis blijven. Ze had te maken met paniekaanvallen en verloor alle hoop op herstel. Zes weken na de operatie was er een journalist die ernaar vroeg, maar ze ontkende het. ,,Nu, na zoveel jaren zwijgen, vertel ik jullie de waarheid.’’ Ze is er klaar voor.

Stichting

De actrice herstelde volledig en richtte een liefdadigheidsinstelling op. Na enkele jaren voorbereiding is de stichting vandaag live gegaan. Met SameYou helpt ze andere jongeren die te maken hebben met hersenschade, onder meer door voor hen geld in te zamelen. ,,Hersenschade kan een onzichtbare aandoening zijn en is vaak een taboe. We moeten jongvolwassenen helpen controle te krijgen over hun herstel en zich open te stellen zonder bang te zijn dat ze belachelijk worden gemaakt.’’

,,Bekijk mijn verhaal’’, zegt ze in de post op Instagram. ,,Ik hoor graag jullie verhalen.’’

  1. Daniel ‘Harry Potter’ Radcliffe in tranen na lezen zelfmoordbriefje overgrootvader

    Daniel ‘Harry Potter’ Radcliffe in tranen na lezen zelfmoord­brief­je overgroot­va­der

    Daniel Radcliffe is in tranen uitgebarsten tijdens het lezen van het zelfmoordbriefje van zijn overgrootvader. Het papiertje werd de Harry Potter-acteur voorgeschoteld tijdens het BBC-programma Who Do You Think You Are?, dat de roots van de gasten onderzoekt. Radcliffes overgrootvader kwam een grote roof op zijn juwelenwinkel niet meer te boven, helemaal toen de man werd beschuldigd van het willen oplichten van de verzekering, omdat ,,Joden dat wel vaker doen’’.