Volledig scherm
PREMIUM
Isabelle Huppert © AFP

Isabelle Huppert: Mijn films zijn mij allemaal even lief

De Franse actrice Isabelle Huppert rent van film naar film en speelt ook veel theater. De belangrijkste titels uit haar filmoeuvre zijn deze zomer in filmmuseum Eye te zien. In september komt zij naar Amsterdam met de theatervoorstelling Mary Said What She Said, over de Schotse koningin Mary aan de vooravond van haar executie.

Volledig scherm
Isabelle Huppert © WireImage

Actrice Isabelle Huppert is zelf de tel kwijt. Hoe vaak is zij nu met een speelfilm in de competitie van Cannes vertegenwoordigd geweest? 22, of misschien wel 26 keer als zij ook de producties meerekent die niet in de race om de Gouden Palm waren opgenomen. ,,Het moet inderdaad een record zijn”, stelt zij voorzichtig vast.

Feit is dat Huppert (66) een festivalveteraan is. Ze zat zelfs twee keer in de prestigieuze jury, een keer als voorzitter. Met het toekennen van de Gouden Palm heeft zij dus genoeg ervaring. ,,Mijn opstelling was heel simpel. Ik ging als liefhebber kijken en niet als professional. Recensies over de geselecteerde competitiefilms probeerde ik in die periode te vermijden. Dat doen de meeste juryleden, is mijn ervaring. Je zit namelijk in een soort cocon en dan wil je niet van buitenaf worden beïnvloed.”

Ook dit jaar is zij weer in Cannes. Nu met een film van Ira Sachs, getiteld Frankie, waarin zij de titelrol speelt. Het familiedrama draait om een actrice, gespeeld door Huppert, die haar familie nog eenmaal bijeen brengt in Portugal. Zij is stervende en wil nog enkele zaken regelen voordat zij te ziek is geworden. 

De film lijkt zwaar op de hand, maar heeft ook geestige momenten. Als Frankie, haar koosnaam voor haar dierbaren, in het zwembad onbespied het water induikt, zegt zij tegen haar kleindochter die haar waarschuwt voor mogelijke paparazzi: ,,Maak je niet druk, ik ben heel fotogeniek.” Tijdens het interview zegt Huppert met een pokerface dat zij dit ook over zichzelf zou zeggen. Om er dan voor de zekerheid maar aan toe te voegen dat zij dit, net als haar personage, ironisch bedoelt.

 1. ‘Een docente liet me een striptease uitvoeren voor de klas. Ik haatte het, maar deed het wel’
  PREMIUM
  Carine Crutzen

  ‘Een docente liet me een striptease uitvoeren voor de klas. Ik haatte het, maar deed het wel’

  Topactrice Carine Crutzen (58) kun je kennen als Beatrix in de film Majesteit. Ook speelde ze onder andere in De Daltons, Vuurzee en Oud Geld. Ze draagt een tragisch verhaal met zich mee: nadat haar ouders waren overleden en hun as was uitgestrooid over Limburgse beekjes, bleef ze letterlijk en figuurlijk verweesd achter. Ze besloot een autobiografische roman te schrijven. Het werd een pijnlijk eerlijk boek.
 2. Operazanger Henk Poort scoort met metalversie Sound of Silence
  Beste Zangers

  Operazan­ger Henk Poort scoort met metalver­sie Sound of Silence

  Opera- en musicalzanger Henk Poort heeft gisteravond diepe indruk gemaakt op de kijkers van tv-programma Beste Zangers. Nightwish-zangeres Floor Jansen was de hoofdgast van de avond en daarom ging de bariton volledig uit zijn comfortzone door een metalversie te zingen van Simon & Garfunkels The Sound of Silence. Dat werd gewaardeerd in binnen- en buitenland: Poort staat op nummer 1 op iTunes en Nightwish-fans uit alle windstreken schuiven hun enthousiasme niet onder stoelen of banken op YouTube.