Volledig scherm
Joaquin Phoenix accepteert de prijs voor Beste Acteur. © AFP

Joaquin Phoenix bij wake voor slachtvarkens na SAG-zege

Na het winnen van de SAG Award voor beste acteur in een film zondagavond, deed Joaquin Phoenix mee aan een wake voor varkens die naar een slachthuis werden gebracht. Actievoerders gaven de dieren daar water en vroegen aandacht voor hun lot.

De acteur, die de prijs won voor zijn titelrol in Joker, kwam rechtstreeks van de ceremonie en droeg daardoor nog zijn pak toen hij meedeed aan de actie van LA Animal Save. Die organisatie houdt elke zondag wakes bij abattoirs, waar vrijwilligers de dieren voorzien van water en, zo schrijft de stichting op haar website, als getuige optreden van de aftocht van de beesten.

,,De meeste mensen weten niets van de marteling en moord in de vlees- en zuivelindustrie", verklaarde Phoenix tegenover dierenrechtenplatform JaneUnChained. ,,Ik heb gezien hoe het zit, dus ik moest hier bij zijn. We worden geïndoctrineerd door vrolijke plaatjes van boerderijdieren op vleesverpakkingen, maar dat is een leugen. Mensen moeten achter de waarheid komen."

Phoenix vroeg ook tijdens zijn speech bij de Golden Globes, waar hij tevens de prijs voor beste acteur won, aandacht voor het lot van dieren. De acteur is al jaren veganist en overtuigde de Hollywood Foreign Press Association, de organisatie achter de Golden Globes, dit jaar van het belang van plantaardig voedsel. Tijdens het prijzengala werd dan ook enkel veganistisch eten geserveerd. Beter voor de mens en beter voor de planeet, aldus  Phoenix die avond in zijn bedankwoord.

SAG-AFTRA, de Amerikaanse acteursvakbond, deelt ieder jaar prijzen uit voor de beste acteurs en stuntmensen in de film- en tv-industrie.