Volledig scherm
Johan Derksen © ANP

Johan Derksen na 'Turkije is een kutland'-uitspraak: Ik ben met de dood bedreigd

Johan Derksen (70) is met de dood bedreigd nadat hij vorige week ophef veroorzaakte met enkele controversiële uitspraken over Turkije. Dat stelde de besnorde voetbalanalist vanavond in het voetbalpraatprogramma Veronica Inside. ,,Je kunt in dit land niets meer zeggen of een gek bedreigt je.”

Derksen en René van der Gijp zorgden vorige week met de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Veronica Inside meteen voor opschudding met enkele geruchtmakende uitspraken over homotolerantie en profvoetballer Orkun Kokcü. Derksen opende frontaal het vuur op de 18-jarige Feyenoorder omdat die ervoor heeft gekozen om te gaan spelen voor Turkije.

,,Dat stuit mij een beetje tegen de borst”, zo begon Derksen zijn tirade. ,,Nou gaat hij in een land spelen waar je niet mag zeggen wat je wil, waar je zo in de gevangenis gepleurd wordt zonder proces, waar de mensenrechten met voeten getreden worden. Nou, Turkije is een kutland. Als je een bepaalde politieke voorkeur hebt, word je zonder proces gewoon vastgezet. Daar wil je toch niks mee te maken hebben, zo’n land?”

‘Wat moet je ermee?’

De verhitte uitspraken van Derksen leidden tot een stortvloed aan negatieve reacties, onder anderen van voormalig Feyenoord-speler Bilal Başacıkoğlu. Derksen is zich van geen kwaad bewust en staat nog steeds achter zijn uitspraken die hij - zo maakte hij maandagavond duidelijk - heeft moeten bekopen met doodsbedreigingen. ,,Daar moet ik niks meer over zeggen. Uiteraard ben ik met de dood bedreigd”, zo stelde de analist op zijn vertrouwde nuchtere toon. ,,Je kunt in dit land niks meer zeggen of een gek bedreigt je.”

René van der Gijp stelt Derksen gerust. ,,Dat zijn allemaal van die internettoestanden. Social media, wat moet je ermee? Niets, natuurlijk niet, laat gaan joh.”

De boodschap van AD-columniste Angela de Jong na de zoveelste controverse rondom Johan Derksen was eind 2018 duidelijk: maak de mannen van VI niet zo belangrijk. Bekijk hem hieronder.

  1. Miley Cyrus verbaast wereld met Pink Floyd-cover in leren outfit: 'Zij heeft mijn depressie genezen’

    Miley Cyrus verbaast wereld met Pink Floyd-co­ver in leren outfit: 'Zij heeft mijn depressie genezen’

    De extravagante Amerikaanse actrice-zangeres Miley Cyrus heeft gisteravond op een festival in Las Vegas vriend en vijand verbaasd door een wel heel verrassende cover uit de hoge hoed te toveren. De goedlachse Hollywoodster koos op het jaarlijkse iHeartRadio Music Festival voor een nummer van Pink Floyd en deed dat helemaal niet onverdienstelijk, stellen critici. ,,Mijn respect voor Miley is gestegen.”
  2. Miljoen kijkers zien 'Beste Zanger' Ruben (21) hele uitzending huilen: 'Kan iemand hem kapotknuffelen?’

    Miljoen kijkers zien 'Beste Zanger' Ruben (21) hele uitzending huilen: 'Kan iemand hem kapotknuf­fe­len?’

    Singer-songwriter Ruben Annink (21) heeft zich gisteravond bij AVROTROS-programma Beste Zangers van zijn meest kwetsbare kant laten zien. De Amsterdammer werd voor het oog van 1,1 miljoen kijkers overmand door emoties door met name de optredens van Floor Jansen en Rolf Sanchez. De NPO1-show is al weken een groot succes en eindigde ook gisteren als derde best bekeken programma van de dag.