Kamer worstelt met eventuele terugkeer Gouden Koets door omstreden slavernijbeeltenis

VIDEODe Tweede Kamer zit ernstig in zijn maag met een terugkeer van de gerestaureerde Gouden Koets. De politiek is zwaar verdeeld over het idee dat het verbindende koningschap op Prinsjesdag met een omstreden slavernijbeeltenis door de residentie moet rijden.

6 reacties

 • Annie

  2 maanden geleden
  A Jansink De gouden koets moet met prinsjesdag en andere feestelijkheden gewoon weer rijden. Het is een prachtgezicht als de koets langs je heen rijdt en dan vooral als die mooie statige Friese paarden ervoor staan. In Nederland slaan we zolangzamerhand door wat het slavernijverleden betreft. Als je voor geschiedenis interesseert dan las je vroeger als kind ook het boek, de negerhut van ome Tom. Men moet eens ophouden om de geschiedenis naar het heden te overschrijven. Dat was toen en niet nu.
 • Willem Broers

  2 maanden geleden
  Het verleden is geweest. Dat kun je niet herschrijven. Er van leren wel. Dat hebben we bewezen. Alle vormen van rasisme zijn verkeerd daar zijn we het over eens. Kijk liever naar de hedendaagse mensen/slaven handel. Daar kunnen we nu nog wat aan doen.
 • JHH Braamhaar

  2 maanden geleden
  @ Wilma, het Slavernij verleden is niet iets om trots op te zijn... maar als we hier voor gaan excuseren, is het hek van de dam. Dan kunnen zo genaamde nabestaanden, schadevergoeding eisen voor iets wat 200+ jaar geleden is gebeurt. En wij als burger voor moeten betalen voor iets waar ik geen invloed op heb. Het zelfde gebeurt nu nog in Duitsland. Die betalen nog steeds tientallen miljarden aan de joodse gemeenschap. Het is niet meer uit te leggen, aan de 4e generatie dat zij hiervoor betalen
 • Wilhelmina Lawerman-santing

  2 maanden geleden
  Maak extra panelen (of doeken) die respect uitdrukken van de huidige Nederlandse (en diverse) feestvierende bevolking op Koningsdag en plaats die panelen (of doeken) over de oude panelen op momenten dat de koets daadwerkelijk gebruikt wordt op bijv. Koningsdag. Als de koets niet gebruikt wordt gaat hij weer terug naar het museum met de oorspronkelijke panelen ter lering over de slavernij. Zo kunnen we toch nog genieten én leren van de gouden koets. Veel wijsheid gewenst, Wil Lawerman-Santing.
 • Wilma Heutink

  2 maanden geleden
  Lees het boek “Wij slaven van Suriname”, geschreven door Anton de Kom. Dan begrijp je dat die koets in een museum thuishoort en dat excuses voor het Nederlandse slavernijverleden op z’n plaats zijn.