Volledig scherm
Thomas, Kruijswijk en Valverde. © AP

Kijkcijfers Tour door het dak na spannend weekend in Frankrijk

Het gevecht om de gele trui in de Tour de France - met Nederlander Steven Kruijswijk als een van de kanshebbers - stuwt de kijkcijfers van de wielerwedstrijd naar grote hoogte. Dit weekend zaten zowel op zaterdag als zondag meer dan een miljoen kijkers voor de buis voor de bergetappes. Dat is ver boven het gemiddelde van het wielerfestijn dit jaar.

Vorige week uitte Mart Smeets nog harde kritiek op de Tour de France. De Franse wielerronde moest op de schop, omdat de kijkcijfers terugliepen. Dit jaar keken er tot nog toe maar gemiddeld 639.000 kijkers (cijfers tot en met de elfde etappe). Echter, nu de Ronde van Frankrijk zijn hoogtepunt nadert, pieken de kijkcijfers als een col in de Pyreneeën. Zaterdag zaten er dik 1,1 miljoen wielerliefhebbers voor de buis en zondag waren dat er bijna 1,1 miljoen.

Ook de Avondetappe blijft onverminderd populair. De nabeschouwingstalkshow met Dione de Graaff op de late avond doorbrak op zondag ook de miljoengrens. Sinds de start van de Tour behaalt het NPO-1-programma al mooie cijfers en zijn er lovende kritieken. Alleen het slotitem van Kasper van Kooten kon op de nodige kritiek leveren, maar dat is inmiddels geschrapt.

Heer en meester

NPO 1 was zondag sowieso heer en meester van de televisie. Vijf programma's van de zender scoorden boven de miljoen kijkers, terwijl geen andere zender überhaupt in de buurt kwam van die grens. Hart van Nederland was met 711.000 belangstellenden het best bekeken programma dat niet op de eerste publieke zender werd uitgezonden. Het Achtuurjournaal was de nummer een in de kijkcijferlijst van Stichting KijkOnderzoek met 1,6 miljoen kijkers. Tussen Kunst en Kitsch (1,2 miljoen) en Echte leven in de dierentuin (1,1 miljoen) sloten de top drie af.

 1. HBO en Jacksons blijven vechten over documentaire Leaving Neverland

  HBO en Jacksons blijven vechten over documentai­re Leaving Neverland

  Zender HBO en de nabestaanden van Michael Jackson blijven maar ruziën om de documentaire Leaving Neverland. De Jacksons stapten eerder dit jaar rond het verschijnen van de film, waarin de 'King of Pop' wordt beschuldigd van seksueel misbruik, naar de rechter en nu heeft HBO een nieuwe motie ingediend om de zaak te verwerpen. Dat meldt Variety. Eerder deed de zender al een poging om de zaak niet te laten voorkomen, maar dat verzoek werd afgewezen.
 2. De meest memorabele sterfscènes uit Tarantino-films op een rijtje
  582 doden

  De meest memorabele sterfscè­nes uit Tarantino-films op een rijtje

  Regisseur Quentin Tarantino (56) staat niet bepaald gekend om zijn lieflijke romantische komedies, maar eerder om snoeiharde gangsterfilms - zij het boordevol humor - waarin het bloed over het scherm spat. Ter ere van Tarantino’s nieuwste rolprent, Once Upon A Time In Hollywood, zetten we we nog eens zijn bloederigste scènes op een rijtje. We selecteren slechts één scène per reeds uitgebrachte film en sorteren we de lijst op de hoeveelheid doden per film.