Volledig scherm
PREMIUM
© Shody Careman

Kijken naar doodzieke kinderen levert meer op dan tranen alleen

ANGELA KIJKT TVJournaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.

Het mooiste moment van de eerste aflevering van Helden van het Máxima zit meteen in het begin. Twee verpleegkundigen hossen in de kamer van een patiëntje op de hit Links Rechts van de Snollebollekes. Het jochie, dat vast zit aan allerlei slangetjes, speelt dj op de tablet. Even later klinkt uit de speaker het commando ´de vloer is lava´ en duiken de twee dames op het bed en in de vensterbank. De scène eindigt met de jongen staat mee te springen op zijn bed, stevig vastgehouden door een van de verpleegkundig specialisten zodat er niks kan gebeuren. De grote glimlach op zijn snoet zegt alles.

Het is onmogelijk onbewogen te blijven onder de driedelige documentairereeks van AvroTros die zich afspeelt achter de schermen van het gloednieuwe Prinses Máxima Centrum, het Utrechtse ziekenhuis speciaal gericht op kinderen met kanker. Al die zieke lijfjes, al die ouders wankelend tussen hoop en vrees, de dood op de loer – alleen al het idee doet je spontaan de tranen in de ogen springen. Eva Jinek was daar het ultieme voorbeeld van toen ze het dinsdag te kwaad kreeg bij de afkondiging van een interview met twee hoofdrolspelers uit de serie.

 1. ‘Een docente liet me een striptease uitvoeren voor de klas. Ik haatte het, maar deed het wel’
  PREMIUM
  Carine Crutzen

  ‘Een docente liet me een striptease uitvoeren voor de klas. Ik haatte het, maar deed het wel’

  Topactrice Carine Crutzen (58) kun je kennen als Beatrix in de film Majesteit. Ook speelde ze onder andere in De Daltons, Vuurzee en Oud Geld. Ze draagt een tragisch verhaal met zich mee: nadat haar ouders waren overleden en hun as was uitgestrooid over Limburgse beekjes, bleef ze letterlijk en figuurlijk verweesd achter. Ze besloot een autobiografische roman te schrijven. Het werd een pijnlijk eerlijk boek.
 2. Operazanger Henk Poort scoort met metalversie Sound of Silence
  Beste Zangers

  Operazan­ger Henk Poort scoort met metalver­sie Sound of Silence

  Opera- en musicalzanger Henk Poort heeft gisteravond diepe indruk gemaakt op de kijkers van tv-programma Beste Zangers. Nightwish-zangeres Floor Jansen was de hoofdgast van de avond en daarom ging de bariton volledig uit zijn comfortzone door een metalversie te zingen van Simon & Garfunkels The Sound of Silence. Dat werd gewaardeerd in binnen- en buitenland: Poort staat op nummer 1 op iTunes en Nightwish-fans uit alle windstreken schuiven hun enthousiasme niet onder stoelen of banken op YouTube.