Koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima. © ANP

Koningspaar stelt staatsbezoek aan Duitsland uit om coronacrisis

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan in juni niet naar Duitsland. Het koningspaar zou een staatsbezoek brengen aan onze oosterburen, maar dat is vanwege de coronacrisis tot nader order uitgesteld. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vandaag bekend.

Willem-Alexander en Máxima zouden van 2 tot en met 4 juni in Duitsland zijn. Het bezoek aan Berlijn moest de afronding vormen van een reeks deelstaatbezoeken die het koninklijk paar sinds de inhuldiging in 2013 aan Duitsland heeft gebracht. Met de koning en koningin zouden de ministers Blok van Buitenlandse Zaken en Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking meereizen, evenals een economische missie.

Het staatsbezoek is uitgesteld omdat het vanwege de strenge coronamaatregelen in zowel Nederland als Duitsland niet goed voorbereid kan worden. Het besluit is volgens de RVD genomen ‘in goed overleg met bondspresident Frank-Walter Steinmeier’.

Nu ook het staatsbezoek aan Duitsland uit de openbare agenda van de koning verdwijnt, is die zo goed als leeg. De enige activiteiten die er nog in staan, zijn rond 4 en 5 mei.

Toespraak

De koning gaf in zijn tv-toespraak van 20 maart aan trots te zijn op de manier waarop Nederland omgaat met de coronacrisis. Hij zei intens mee te leven met patiënten en nabestaanden van slachtoffers en sprak zijn waardering uit voor iedereen die beroepsmatig of vrijwillig een steentje bijdraagt.

Ook koningin Máxima toont zich nauw betrokken. Zij belde de afgelopen dagen al verschillende malen met een aantal zorgorganisaties.