De populaire kok Rudolph van Veen is geregeld te zien op FOX-zender 24 Kitchen.
Volledig scherm
De populaire kok Rudolph van Veen is geregeld te zien op FOX-zender 24 Kitchen. © DIJKSTRA, ROEL

KPN-klant dreigt FOX-zenders te verliezen

KPN en mediabedrijf FOX vechten een conflict uit over de toekomst van een drietal tv-zenders. Wat het telecombedrijf betreft (na Ziggo de grootste van Nederland), verdwijnen per eind mei FOX, National Geographic én 24 Kitchen uit het basispakket. Dit raakt een slordige 2,4 miljoen huishoudens met een KPN-abonnement. FOX is bezorgd.

The Simpsons wordt uitgezonden op FOX.
Volledig scherm
The Simpsons wordt uitgezonden op FOX. © KIPPA

De overeenkomst met KPN, die FOX moet betalen voor de doorgifte van de verschillende zenders, verliep al in augustus vorig jaar. Vervolgens werd het contract meermaals kortstondig verlengd, tot KPN half maart besloot de zenders toch niet langer meer aan te bieden. Deze week gaan beide partijen opnieuw met elkaar over de drie kanalen in gesprek.

Insiders vermoeden dat KPN – dat financieel onder druk staat - puur uit kostenbesparing afstand wil doen van de bewuste FOX-zenders. KPN geeft een ander argument. ,,We kijken op regelmatige basis naar de samenstelling van onze zenderpakketten naar aanleiding van het kijkgedrag van onze klanten en de afspraken met de zenders’’, aldus een woordvoerster.

,,Hierdoor verandert het zenderaanbod per 1 juni. Uiteraard komen er passende alternatieven en KPN is op dit moment daarover in gesprek met verschillende aanbieders. We zullen onze klanten natuurlijk tijdig informeren over deze alternatieven.’’

Toekomst FOX

FOX zou vrezen voor de toekomst van zijn zenders. Als de KPN-klant deze straks niet meer kan zien, komen de advertentie-inkomsten onder druk te staan. Een woordvoerder van het mediabedrijf: ,,Het bericht is een dubbele teleurstelling voor de klanten van KPN, die deze zenders mogelijk moeten gaan missen en tegelijkertijd wel een forse prijsverhoging gepresenteerd krijgen. We doen een beroep op KPN om samen tot een oplossing te komen.”

Hoofdzender FOX zendt veelal buitenlandse series als The Simpsons en The Walking Dead uit, 24 Kitchen is vooral bekend om tv-kok Rudolph van Veen en National Geographic concentreert zich op natuur, geschiedenis en wetenschap. Het conflict gaat niet over de sportzenders van FOX.