Volledig scherm
© RTL

Misdadig dat Divorce geen vervolg krijgt

Komen ze allemaal weer bij elkaar of niet? Dat is de vraag zondagavond bij de allerlaatste aflevering van Divorce. Na vier seizoenen moeten we definitief afscheid nemen van Joris, Boudewijn en David. En dat valt Angela de Jong best zwaar.

Volledig scherm
© RTL
Volledig scherm
© RTL
Volledig scherm
Angela wil geen afscheid nemen van Joris, Boudewijn en David. © AD

Vier seizoenen heb ik me kunnen inhouden. 48 afleveringen heb ik keurig steeds een week gewacht op het volgende deel. Niks zo lekker als het vooruitzicht op dat ene uurtje op de zondagavond dat de kinderen op bed liggen, de broodtrommels klaar staan voor de volgende dag, alle was en strijk is opgeruimd en deze moeder even lui onderuit mag om bij te tanken met de scheidings- en relatieperikelen van bouwvakker Joris, makelaar én playboy Boudewijn en opvliegende lobbes David.

Maar dit keer heb ik het toch gedaan. Voor dit verhaal heb ik op internet de laatste aflevering alvast gekeken op internet. En bij deze de waarschuwing: bereid u voor op een verrassend einde. Zeg maar gerust een knal. Dacht ik dit seizoen af en toe dat de verhaallijnen zo'n beetje aan hun eind waren; dit einde schreeuwt om een vervolg. Maar helaas, dat zit er niet in. Na vier seizoenen valt het doek voor Divorce, met gemiddeld 2,1 miljoen kijkers verreweg de best bekeken dramaserie van dit moment.

Goede cast
De hoge kijkcijfers zijn niet zo verwonderlijk. Allereerst is het natuurlijk een verschrikkelijk goede cast met personages die groter zijn dan de serie zelf. Dirk Zeelenberg was als zijn alter ego David Mendelbaum al te boeken voor evenementen om het publiek te vermaken met wijsheden over relatieproblemen en echtscheidingen. En een vervolgserie rond Tamar zie ik ook zó voor me. Hoe dat verbitterde, onophoudelijk witte wijn tankende loeder als gescheiden vrouw een nieuwe invulling moet vinden voor haar lege bestaan. Want de scène waarin ze een halve middag telefoniste was in een callcentrum was een van de grappigste van afgelopen seizoen.

Maar als ik naar mezelf kijk: het is vooral de herkenbaarheid die zo aanslaat. Niet dat ik drie mannen ken die na een scheiding of tijdelijke break up bij elkaar kruipen in een tamelijk luxe villa. Maar Jorissen, Davids en zelfs Boudewijns, ja die lopen ook rond in mijn omgeving. En de complexe verhouding met hun ex-en en nieuwe scharrels, ja, dat 'does ring a bell'.

Al is het vooral de herkenbaarheid van het onderlinge gedoe van de mannen. Gezeur over haren in het doucheputje, onderhandelen over boodschappen doen en kookbeurten, en de teleurstelling als de een op het afgesproken tijdstip met een grote pan eten klaar zit en de andere twee het dan laten afweten. Zij met z'n drieën in dat huis waren eigenlijk gewoon een getrouwd stel dat al 15 jaar bij elkaar is.

Volledig scherm
© RTL
Quote

Waar ruzies tussen vrouwen vaak eindeloos kunnen voortette­ren, knalt het bij mannen waarna ze een biertje drinken en pizza eten en alles vergeven en vergeten is. Lijkt me heerlijk

Angela de Jong

Familie Kruys
Die identificatie mis ik juist (nog) bij Familie Kruys, die andere Linda de Mol-serie die volgende week de plek invult van Divorce. Een stylist van de sterren die valt voor een simpele aannemer en ook steun en toeverlaat is van haar homobroer met paniekstoornis en oude vader met een piepjonge buitenlandse bruid. Dat is allemaal toch wat meer ver-van-mijn-bed dan die haren in het doucheputje.

En waren overigens ook genoeg dingen in Divorce die ik totaal níet herkende. Zoals die altijd keurig opgeruimde slaapkamers van de heren. Ik ken geen man die zijn kleren, sokken, (voetbal-)schoenen en andere zooi níet laat slingeren rond zijn bed. En dan dat luide gehijg, gekreun en geschreeuw tijdens damesbezoek. Niemand die zich ooit ook maar een seconde iets aantrok van meeluisterende huisgenoten beneden. En al even merkwaardig: de vrouw in kwestie zat vaak na de daad ongeneerd koffie te drinken op de bruine chesterfield met de andere twee. Ik kan me daar niets bij voorstellen, maar ja, ik heb dan ook nooit met drie mannen in huis gewoond.

Ruzies
Als kijkster kon ik afgelopen seizoenen ook heus wat leren van Joris, David en Boudewijn. Waar ruzies tussen vrouwen vaak eindeloos kunnen voortetteren, knalt het bij mannen waarna ze een biertje drinken en pizza eten en alles vergeven en vergeten is. Lijkt me heerlijk. En wat de mannelijke kijker vooral moet onthouden na Divorce: nooit een felgekleurde broek aantrekken met daarop een ruitoverhemd in dezelfde kleur zoals David. Dat kan dus echt niet.

Vanaf zondagavond is dat dus allemaal verleden tijd. En dan blijf ik ook met die prangende vraag zitten Wie... Nee, ik ga het kijkplezier van morgenavond niet verpesten. Maar u zult het met mij eens zijn: het is gewoonweg misdadig dat hier geen vervolg op komt.

Volledig scherm
© RTL