Volledig scherm
Jean. © RTL

Moeder Voice Kids-Jean: Vader mishandelde hem

De vader van vluchtelingkind Jean uit The Voice Kids leeft inderdaad nog. Dat bevestigt de familie aan deze krant. Het jongetje wist volgens zijn moeder echter tot de dag van uitzending niet dat de man in leven was. ,,Hij mishandelde de kinderen en toen hij was vertrokken, heb ik gezegd dat hij dood was.''

Volledig scherm
Mher Sarkissian, de vader van Jean uit The Voice Kids. © Mher Sarkissian
Quote

De moeder wilde niet dat ze hem nog meer gingen haten, dus heeft ze gezegd dat hij dood is

Woordvoerder van de familie van Jean: Aya Selman

Jean Gharibian (13) verwierf afgelopen vrijdag opeens de status van tieneridool toen hij auditie deed bij The Voice Kids. Zijn verhaal: hij is een Syrische vluchteling, zijn vader is overleden en samen met zijn moeder en zus maakte hij een levensgevaarlijke bootovertocht. Het zorgde voor tranen in de ogen van kijkers. Totdat gisteren zijn neef en vader zich opeens meldden. Zij beweren dat de familie helemaal niet gevlucht is en dat hun verhaal is verzonnen.

De moeder van Jean is van slag en verdrietig. Omdat ze slecht Nederlands spreekt, doet ze via de Almeerse vrijwilliger Aya Selman eenmalig haar verhaal. Het klopt inderdaad dat Jeans vader nog leeft, maar dat wist Jean niet. ,,Ongeveer 4,5 jaar geleden is de vader van Jean ervandoor gegaan met een andere vrouw'', zegt Selman namens de familie. ,,Ze zijn christelijk. Vanuit hun geloof mag hij niet trouwen met iemand anders. Hij heeft ze achtergelaten en is naar Armenië gegaan met een andere vrouw.”

De reden dat Jean dat niet vertelde bij The Voice Kids is simpel: hij wist dit niet. ,,Hun vader sloeg de kinderen en hongerde ze uit. De moeder wilde niet dat ze hem nog meer gingen haten, dus heeft ze gezegd dat hij dood is. ‘Jullie hebben geen vader, hij is dood’, zei ze.” Jean had wel contact met zijn vader via Facebook, de dag van de uitzending. Daarin zegt hij ‘jij bent mijn vader niet. Jij bent dood. Ik haat je.’’

Selman wil niet in gaan op vragen over de achternaam van Jean, die volgens de neef verzonnen is. ,,Het gezin zit nog in de asielprocedure. Ze zijn nu 1 jaar in Nederland. Op dit moment zijn ze in de wacht gezet voor een verblijfsvergunning."

Oorlog

Quote

Jean dacht oprecht dat zijn vader was overleden

Woordvoerder van de familie van Jean: Aya Selman

Tot de scheiding woonde het gezin in Libanon. Volgens Selman mogen ze in hun cultuur niet als gescheiden vrouw alleen wonen. Dus moest de moeder met haar kinderen terug naar Syrië. ,,Ze is zelf Syrische en haar ouders wonen daar ook. Vanwege hun financiële situatie zijn ze bij hen ingetrokken. Het gezin was arm. Toen brak de oorlog uit. Ze zijn daar nog drieënhalf jaar gebleven, vervolgens heeft ze besloten om met haar kinderen via een smokkelaar naar Europa te gaan.” Volgens de neef van de vader betaalden ze daar 3000 euro per persoon voor.

Dat de vader van Jean contact met de jongen zocht, komt volgens de moeder door de aandacht die haar zoon kreeg. ,,Hij ziet dat Jean lekker zijn ding doet in Nederland. Daar kan hij blijkbaar niet tegen. Hij sprak op Facebook met hem op de dag dat de auditie werd uitgezonden. Jean dacht oprecht dat zijn vader was overleden.”

RTL en Talpa

De moeder vindt het verschrikkelijk dat haar zoon nu slachtoffer wordt van het familiedrama dat zich binnen het gezin heeft afgespeeld. ,,Er zijn nu al duizenden reacties over Jean, die allemaal negatief zijn. Dat is gewoon zielig. Het is nog maar een kind, dat kan er niks aan doen.”

RTL en Talpa, die The Voice Kids maken doen geen uitspraak over de achtergrond van Jean, maar benadrukken zijn talent. ,,Jean heeft zich aangemeld bij The Voice Kids vanwege zijn zangtalent. Bij The Voice Kids staat het talent van de kinderen altijd voorop en het is duidelijk dat Jean dat heeft. Hoe dat verder gaat aflopen zie je bij de reeds opgenomen uitzendingen. In het belang van Jean en zijn familie zou het het beste zijn als zij met rust gelaten worden. Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers), begeleidt hen in deze gehele periode en natuurlijk blijven we nauw betrokken bij Jean.’’

  1. Presentator Kaj van der Ree diep door het stof na beschuldigingen seksueel wangedrag: ‘Spijt van domme fouten’
    Programma's geschrapt

    Presenta­tor Kaj van der Ree diep door het stof na beschuldi­gin­gen seksueel wangedrag: ‘Spijt van domme fouten’

    BNNVARA heeft de programma's van Kaj van der Ree geschrapt na beschuldigingen van seksueel wangedrag. De presentator en vlogger (28) reageert nu zelf voor het eerst en gaat diep door het stof na alle beschuldigingen aan zijn adres. Op sociale media werd hij de afgelopen dagen door jonge vrouwen beticht van het sturen van naaktfoto's en pikante berichten. De vrouwen waren op dat moment minderjarig. Van der Ree geeft zijn misdragingen toe. ,,Ik zie in dat ik domme fouten heb gemaakt.”