Nieuwe video toont Freddie Mercury in dramatischer versie van Time waits for no one

Een gestripte versie van Time waits for no one van wijlen Queen-frontman Freddie Mercury is vandaag uitgebracht. Het nummer, waarin de zanger in tegenstelling tot op het bombastische origineel slechts wordt begeleid door een piano, is na 33 jaar teruggevonden in de archieven. 

Deze versie van het nummer zong Freddie Mercury in april 1986 in voor het album van de musical Time, gemaakt door muzikant Dave Clark, frontman van de in de jaren zestig populaire groep Dave Clark Five. De uitgebrachte versie, die miljoenen keren over de toonbank ging, was een zwaar geproduceerd lied met veel achtergrondzang.

,,Dave Clark had het optreden van Freddie in de Abbey Road Studios in 1986 altijd in zijn achterhoofd gehouden", laat platenmaatschappij Universal Music vanochtend weten in een verklaring. ,,Het geval dat hij had tijdens de opnames, dat hij kippenvel kreeg, verdween niet in de afgelopen decennia. Hij wilde de oorspronkelijke opname terugluisteren, met Freddies zang en Mike Moran op de piano.”

Speurwerk

Het kostte veel speurwerk om het oorspronkelijke werk op te diepen uit het archief. Clark vond het vorig jaar in de lente in zijn bandenarchief. ,,Hij vroeg Mike Moran om de piano opnieuw in te spelen. Dave kon zo het nummer maken dat hij al lang tot leven wilde wekken: een versie van 96 sporen teruggebracht tot slechts de vocalen van Freddie Mercury.”

Met oude negatieven van een optreden voor de clip, destijds in een middagje opgenomen met vier camera’s, maakte Clark een nieuwe video. ,,Een perfecte representatie van Freddies magische optreden. Alsof hij elk woord proefde”, stelt Universal. 

De release van het liedje volgt na het succes van de Queen-film Bohemian Rhapsody, de succesvolste muzikale biopic in de geschiedenis met een opbrengst van meer dan 900 miljoen euro en prestigieuze filmprijzen als een Oscar en een Golden Globe. 

Volledig scherm
Freddie Mercury © Universal Music