Rapport: Kandidaten en medewerkers van The Voice trokken al ver voor 2022 aan de bel over wangedrag
'Directie ITV moet weg'Verschillende kandidaten en medewerkers bij The Voice of Holland hebben zich tussen 2015 en 2022 beklaagd over seksueel ongepast gedrag. Dat constateert advocatenkantoor Van Doorne in het externe onderzoek naar de misstanden bij de talentenjacht. Het wangedrag werd intern gemeld, maar er werden te weinig maatregelen genomen.
Het ongepaste gedrag bij The Voice of Holland blijkt al ver voor 2022 te zijn begonnen. Precieze jaartallen worden niet genoemd, maar de onderzoekers spreken over een vrouwelijke Voice-kandidate die maandenlang WhatsAppberichten en seksueel getinte opmerkingen kreeg. Dat leidde vervolgens tot een excuus van de beschuldigde persoon en de toezegging dat de kandidaat niet alleen met hem in één ruimte zou zijn.
Onduidelijk blijft welke leidinggevenden hiervan wisten. Er is geen bewijs dat de Nederlandse en Britse top van Voice-producent ITV vóór 2022 op de hoogte is gebracht.
‘Gedrag ging maandenlang door’
Na dit voorval kwamen er meer recente meldingen over dezelfde medewerker. Een kandidaat gaf aan dat het gedrag zich maandenlang heeft voorgedaan en dat ‘zij het gevoel had er niet onderuit te kunnen omdat zij meedeed met een talentenjacht die belangrijk was voor haar carrière’. Zij beschouwde de medewerker als machtig. Hij kreeg een mondelinge waarschuwing.
Daarna meldden zich nog vier personen met klachten over diezelfde Voice-medewerker. Ze zeggen dat die informatie ook bij creatief leider John de Mol of diens opvolger terecht is gekomen, maar drie van hen klaagden daarna dat er met hun verhaal te weinig werd gedaan. Veel klachten werden mondeling afgedaan, weinig werd vastgelegd. De ‘creatief leider’ ontkent de aantijging in het rapport.
Van Doorne heeft in totaal 62 mensen geïnterviewd over de zaak en een groot aantal documenten bekeken, waaronder e-mails en WhatsApp-berichten. Veel geïnterviewden beschreven de sfeer rond The Voice als ‘flirterig, fysiek en knuffelig’. ITV zelf heeft bevindingen uit het onderzoeksrapport dinsdag geanonimiseerd online gezet.
‘Men werd niet geacht te klagen’
Sommige geïnterviewden gaven aan dat zij de cultuur rond het melden van ongepast gedrag als veilig beschouwden, maar anderen zeiden dat zij zich niet veilig hebben gevoeld om wangedrag te melden. De redenen om geen melding te doen, hielden verband met de machtige positie van bepaalde personen en met het idee dat ‘bepaald gedrag normaal leek te zijn’, dat men ‘niet geacht werd te klagen’ en ‘dat er een cultuur leek te zijn waarin mensen elkaar dekten’.
In een persbericht suggereert manager Lisa Perrin van ITV Studios dat het anders had kunnen gaan: ‘Als de klachten over ongepast gedrag waren doorverwezen naar het ITV management in Londen, zou de reactie anders zijn geweest.’
Volgens Van Doorne was er ‘alleen’ sprake van ongewenst gedrag bij The Voice of Holland, niet bij The Voice Kids of The Voice Senior. Het onderzoek onthult ongepast gedrag door meerdere personen in vele vormen. Soms gebeurde het verbaal, soms met berichtjes op de telefoon en ook was er fysiek contact. De onderzoekers constateren ‘een duidelijk verschil in perceptie’ van bepaald gedrag. Gedrag dat door sommigen werd beschreven als ‘normaal’ of ‘deel van de entertainmentsector’, werd door anderen omschreven als ‘grensoverschrijdend’ en ‘beschadigend’.
Tekst gaat verder onder de foto
Vanwege de afspraken tussen Van Doorne en het Openbaar Ministerie waren mogelijke strafbare feiten geen onderwerp van het onderzoek van het advocatenkantoor. Iedereen die bij Van Doorne melding maakte van gedrag dat als strafbaar zou kunnen worden gekwalificeerd, kreeg het advies naar de politie te stappen.
Onderzoek duurde 14 maanden
The Voice-producent ITV schakelde in januari 2022 advocatenkantoor Van Doorne in om een onderzoek in te stellen naar de beschuldigingen van ongepast gedrag rond The Voice of Holland, The Voice Kids en The Voice Senior in de periode 30 april 2015 (toen Talpa Media werd overgenomen door ITV) tot en met 12 januari 2022.
Het onderzoek van Van Doorne duurde meer dan veertien maanden en werd ingesteld na een geruchtmakende uitzending van Youtube-programma Boos waarin tientallen slachtoffers hun verhaal deden over grensoverschrijdend gedrag bij de roemruchte talentenjacht.
Tekst gaat verder onder de foto
Op 15 juni vorig jaar werd de Van Doorne SpeakUp-line, het kanaal waar mensen melding konden doen van grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland, gesloten. Via de Van Doorne SpeakUp-line zijn 58 meldingen ingediend. In twaalf gevallen werd het advies gegeven om aangifte te doen bij de politie.
Slachtoffers: Directie ITV moet weg
Advocaat Sébas Diekstra, die meerdere slachtoffers bijstaat, vindt het zeer teleurstellend dat in het rapport geen namen worden genoemd van mensen die al jaren geleden wisten van de misstanden. ,,De gepubliceerde onderzoeksbevindingen zijn niets minder dan teleurstellend te noemen. Het valt vooral op dat de waarheid over wie wat wist op welk moment, in dichte mist wordt geduwd. Het is wel duidelijk wier belangen daarmee worden gediend. De slachtoffers zijn niet benaderd met de vraag of zij hulp wensten. Zij zijn volledig in de steek gelaten. Ook dat alleen al rechtvaardigt volgens cliënten het aftreden van de verantwoordelijke directie”, aldus Diekstra.
Gevallen van verkrachting en aanranding
Het onderzoek van Van Doorne staat los van het onderzoek dat het Openbaar Ministerie doet naar strafbare feiten. Half maart maakte justitie bekend dat het ex-jurylid Ali B en bandleider Jeroen Rietbergen gaat vervolgen voor diverse zedenfeiten. Voor Ali B gaat het om tweemaal verkrachting en eenmaal aanranding, voor Rietbergen om verkrachting van ex-deelneemster Nienke Wijnhoven, een van de weinige slachtoffers die zich in het openbaar uitsprak over de zaak.
Luister hieronder ook naar de AD Media Podcast of abonneer je via Spotify of iTunes. Vind alle onze podcasts op ad.nl/podcasts.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van Show & Entertainment:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jort Kelder open over zonderling bestaan: ‘Ben niet alleen maar een aso, wel een einzelgänger’
-
Roos Reedijk heeft goed nieuws voor kijkers van Kopen zonder kijken: zevende seizoen op komst
Het zesde seizoen van Kopen zonder kijken loopt bijna ten einde, maar stylist Roos Reedijk heeft goed nieuws voor alle fans van het programma. De voorbereidingen voor het zevende seizoen zijn namelijk in volle gang. -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
PREMIUMAngela Kijkt TV
Eigenlijk stond er in het Voice-rapport: ‘Sorry meiden, jullie stonden voor het verkeerde loket’
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv.
-
Met video
Al Pacino (83) en vriendin Noor Alfallah (29) verwachten kindje
-
-
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUM
Hoe overleef ik mijn volwassen leven? Francine Oomen is terug en geeft survivaltips
Een hele generatie groeide op met de Hoe overleef ik-boekenserie met survivaltips voor pubers. Na een massale oproep van die – intussen volwassen – kinderen, komt Francine Oomen (63) in september met een nieuw boek en heeft ze nu een podcast voor jongvolwassenen. ‘Ik kan zo nog drie seizoenen vullen.’Amsterdam