Volledig scherm
Richard Branson. © epa

Richard Branson wil Virgin Records terugkopen

De Britse miljardair Richard Branson heeft vandaag aangekondigd dat hij zijn platenlabel Virgin Records wil heraankopen, veertig jaar nadat hij het heeft gesticht.

Volledig scherm
Het oorsronkelijke platenlabel van Virgin Records.
Volledig scherm
Het bekende virgin-logo uit de jaren '80.

'Bezig een heraankoop te bestuderen van Virgin Records - een superkans om een dynamisch en onafhankelijk label te hercreëren', twitterde de Britse ondernemer.

Richard Branson stichtte Virgin Records bijna veertig jaar geleden. De eerste uitgave was het album 'Tubular Bells' van Mike Oldfield. De Sex Pistols werden later in de jaren zeventig ook een bekend én berucht uithangbord van het label. In 1992 verkocht Branson zijn platenstal om aan geld te komen voor zijn luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic.

Virgin Records behoort momenteel toe aan EMI Music, dat op zijn beurt nu voor ongeveer 1,5 miljard euro wordt overgenomen door Universal Music Groupe (UMG), het grootste platenhuis ter wereld en filiaal van Vivendi. Maar om groen licht te krijgen van de - in het bijzonder Europese - mededingingsautoriteiten, zal Universal volgens berichten in de pers mogelijk Virgin Records moeten verkopen.

De cataloog van Virgin Records omvat onder andere ook platen van de Rolling Stones en Iggy Pop.