Volledig scherm
Rob de Nijs. © ANP Kippa

Rob de Nijs stopt toch met optreden: ‘Hij leek de eeuwige jeugd te hebben’

UpdateRob de Nijs stopt met optreden. De zanger heeft de ziekte van Parkinson en heeft daarom besloten te stoppen. ,,Het is natuurlijk dramatisch nieuws, maar we zijn er niet door platgewalst", vertelt Rob. ,,Eerst wel, nu weer overeind gekrabbeld en het gaat weer, dat moet ook wel."

Volledig scherm
Rob de Nijs staat met muzikale vrienden op het podium tijdens de viering van zijn verjaardag in Carre. De Nijs werd 70 jaar op 26 december 2012. © ANP Kippa

Het nieuws sloeg natuurlijk in als een bom, ook bij zijn 7-jarige zoontje Julius. ,,We hebben uitgelegd dat papa trilt, dat hij ziek is. Dat hij daardoor weleens kan vallen en dat hij dus een beetje moet uitkijken. Sindsdien waarschuwt hij me de hele tijd voor alles. Het is ontroerend en aandoenlijk", aldus Rob de Nijs in De Telegraaf.

De zanger heeft het einde van zijn carrière al helemaal uitgestippeld. ,,Ik wil nog een nieuwe cd maken en op een nette manier, na zestig jaar, afscheid nemen van het publiek. Ik maak mijn huidige tour gewoon af en dan volgt volgend jaar een afscheidstour langs alle provincies en een allerlaatste concert in Amsterdam, waar ik vandaan kom en waar alles voor me begon."

Rob wil, ondanks zijn ziekte, dus niet dat zijn carrière als een nachtkaars uitgaat. ,,Mijn stem houdt zich fantastisch, ik zou nog jaren door kunnen. Maar door dit... houdt het op. En dat is een streep door de rekening. Ik wil het publiek wel de Rob de Nijs geven die ze gewend zijn. Niet een beverig mannetje dat... nou ja, maak de zin maar af. Daarom denk ik: nog een jaar.”

Eeuwige jeugd

Quote

Het hing al enige tijd als een kruis boven zijn hoofd

Leon Verdonschot

Muziekkenner Leon Verdonschot twijfelt niet aan het doorzettingsvermogen van Rob de Nijs, die vandaag een afscheidstournee aankondigde. ,,Rob gaat door tot de laatste snik. Zolang het kan, zal hij op het podium staan.’’

Verdonschot volgde De Nijs maandenlang voor de documentaire Niet Voor Het Laatst, die eind vorig jaar in première ging. In de film zit een scène dat De Nijs zich tijdens een jubileumconcert bewust is van zijn trillende hand en dat iedereen het kan zien. De zanger besluit het daar voor het eerst te benoemen.

,,Parkinson is wat veel mensen al vermoedden’’, zegt Verdonschot. ,,Het hing al enige tijd als een kruis boven zijn hoofd. Bij veel mensen zou je zeggen: dat kan gebeuren op zo’n leeftijd. Maar Rob de Nijs leek toch de eeuwige jeugd te hebben. Hij spotte lang met de biologie. Net als Mick Jagger en Keith Richards. Dan is zulk nieuws extra confronterend. Met deze diagnose blijkt nu officieel ook Rob de Nijs eindig.’’

Volgens Verdonschot zal de zanger de komende dagen niet van zich laten horen in de media. ,,Omdat hij aan maar één ding denkt: ik heb vrijdag weer een optreden. Hem kennende zal hij zich nu vooral daar op concentreren.’’

Ook radiocoryfee en goede vriend Frits Spits reageert geschrokken. ,,Al merkte ik al voor zijn val in Naaldwijk dat hij wat trilde. Hij deed er toen erg laconiek over. ‘Het zal wel.’ Rob kennende zet hij alles op alles om zijn carrière op een mooie manier te beëindigen. Hij is ook sterk genoeg deze tegenslag in zijn voordeel om te buigen.’’

Spits: ,,Ik denk nog steeds dat onvoldoende tot Nederland is doorgedrongen wat een zeldzaam goede artiest hij is. Hij heeft de gave een lied adem te geven, alsof hij telkens een persoonlijk verhaal vertelt. Zijn tekstgevoel is enorm. Rob is echt een chansonnier, misschien wel de enige in Nederland.’’

Val

Dat De Nijs stopt met optreden zou mogelijk te maken kunnen hebben met de val die hij afgelopen maand maakte. De zanger werd onwel tijdens een optreden in Naaldwijk en viel achterover van het podium. Hij hoefde niet naar het ziekenhuis en is na het incident gewoon naar huis gegaan.

De Nijs stelde toen echter nog lang niet te stoppen met optreden. ,,Voor mensen die nu zeggen: ‘Die ouwe moet stoppen’, dat gaat (nog) niet gebeuren.”

Afgelopen jaar was De Nijs ook al een tijdje uit de running door een val. Na een optreden kwam hij lelijk terecht en brak daarbij onder meer zijn kuitbeen. De zanger moest daarom diverse optredens afzeggen en was enige tijd uit de roulatie.

Tekst gaat door onder de video

Doorbraak

Volledig scherm
Rob de Nijs © Jaap Reedijk

De Nijs won in 1962 op 19-jarige leeftijd een talentenjacht met zijn band Rob de Nijs en de Lords. De eerste prijs was een platencontract. Er volgden twee singles, maar die bleken niet aan te slaan bij het grote publiek. In 1963 lukte het De Nijs wel: met het nummer Ritme van de regen beleefde de zanger zijn doorbraak.

Het was daarna weer even stil, tot De Nijs in contact kwam met Lennaert Nijgh. Die laatste besloot een aantal nummers voor De Nijs te schrijven, samen met Boudewijn de Groot, om zo zijn carrière weer een boost te geven. Dat resulteerde in 1973 in de hit Jan Klaassen de trompetter. Daarna scoorde De Nijs nog meer hits: Dag zuster Ursula, Mirella, Hé Speelman en Malle Babbe.

In januari 2017 gaf De Nijs een jubileumconcert om zijn 75ste verjaardag te vieren. In een interview met deze site vertelde hij toen vol trots dat hij nog niet aan stoppen dacht. ,,Want overal waar ik kom, zit het nog vol.” 

Volledig scherm
© Frank de Roo
Volledig scherm
© Hans-Peter van Velthoven