Volledig scherm
Pim Fortuyn. © ANP

Scenarist van Fortuyn-serie afgehaald: 'Te politiek'

Scenarioschrijver Ger Beukenkamp, bekend van veelgeprezen series over onder meer de Oranjes, Joop den Uyl en Ruud Lubbers, is niet meer betrokken bij de serie die NPO ontwikkelt over politicus Pim Fortuyn. 

Beukenkamp heeft een bericht daarover van het online-scenariomagazine Plot woensdag bevestigd.

Volledig scherm
Scenarioschrijver Ger Beukenkamp. © ANP KIPPA FREEK VAN ASPEREN

AVROTROS werkte begin 2016 met Beukenkamp aan een vijfdelig tv-serie over het leven van Pim Fortuyn. Het zou een serie worden over 'zijn twijfels, zijn liefdesleven en de hondjes', zo stelt de schrijver in Plot. NPO2-netmanager Gijs van Beuzekom was in eerste instantie enthousiast. ,,Het mocht niet te politiek worden, maar Pim Fortuyn was zeker een serie waard. Een synopsis of treatment hoefde hij niet te zien, ik kon wat hem betreft meteen de scripts schrijven.'' Beukenkamp hoorde eind 2016, toen de scenario's klaar waren, opeens dat het niet doorging.

Volgens de schrijver vond de NPO het project 'te politiek'. ,,De verkiezingen stonden voor de deur en de PVV stond heel hoog in de peilingen. Ze wilden zich niet aan het onderwerp branden." Het stak Beukenkamp naar eigen zeggen vooral dat de netmanager te kennen gaf nooit de scenario's te hebben gelezen. De scenarist en NPO zijn nog in gesprek over de betaling voor het werk dat Beukenkamp heeft verricht.

Eddy Terstall

Van Beuzekom stelt via zijn woordvoerder in een reactie de scripts wel te hebben gelezen. ,,Maar we hebben ze als onvoldoende beoordeeld'', licht hij toe. De NPO en AVROTROS werken nog steeds aan een serie over Pim Fortuyn, stelt Van Beuzekom. Nadere toelichting over de insteek van dit project en de schrijver die er nu aan werkt, wil NPO niet geven.

Het is niet de eerste maker die klaagt over de handelwijze van NPO. Eddy Terstall meldde twee maanden geleden dat hij al lange tijd met AVROTROS werkt aan een serie over het leven van Beatrix, maar dat het plan - ook zonder dat het script was gelezen - opeens werd afgeschoten omdat het niet in de programmering zou passen.