Volledig scherm
Sjakie in de eerste verfilming van het boek. © ANP / Kippa

Sjakie (van de Chocoladefabriek) was in eerste versie zwart

Roald Dahl bedacht als hoofdpersoon voor zijn kinderboek Sjakie en de Chocoladefabriek een zwart jongetje. Dat heeft zijn weduwe woensdag gezegd tegen de BBC. Op aandringen van de literair agent van de schrijver werd Sjakie echter wit.

Volledig scherm
Roald Dahl. © Photo News

Liccy Dahl zegt in een interview met de Britse radio: ‘De eerste Sjakie over wie hij schreef was een zwart jongetje.’ Als de vraag komt waarom de hoofdpersoon uiteindelijk wit is, antwoordt ze: ‘Ik weet het niet. Het is heel jammer.’ De biograaf van de kinderboekenschrijver vertelt in het gesprek dat de literair agent bang was dat een zwarte hoofdpersoon niet zou aanslaan bij de lezers. Die zouden zich afvragen waarom hij zwart was.

Charlie And The Chocolate Factory is het bestverkochte boek van Roald Dahl, met wereldwijd meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren. Het boek werd twee keer verfilmd. Dahl schreef nog vele andere razendpopulaire boeken. Hij overleed in 1990.

  1. Broederliefde reageert op eerlijke en persoonlijke rapteksten

    Broederliefde reageert op eerlijke en persoonlijke rapteksten

    Vrijdag komt het album 'We Moeten Door' van Broederliefde uit. De rappers reageren in deze video op rapteksten die te horen zijn op het nieuwe album. De heren zijn naar eigen zeggen 'heel eerlijk' in de nummers. Vooral in Keskiednis, ofwel geschiedenis. Rapper Emms blik hier terug op een tijd van overwinningen en een slip. Met de slip doelt de rapper op de spreekkoren die hij anderhalf jaar geleden heeft geroepen. Hierdoor moest Broederliefde zich terugtrekken als ambassadeur van de vrede tijdens Bevrijdingsdag. ,,Natuurlijk erken ik daarin mijn fout die ik heb gemaakt''.