Volledig scherm
Scene uit The Duke of Burgundy © PR

SM-film blijkt een stuk subtieler dan Fifty Shades

filmrecensieGeen man komt er aan te pas in deze erotische sadomasochistische film van de Engelse regisseur Peter Strickland. De titel, The Duke of Burgundy, is misleidend en verwijst uitsluitend naar een vlinder die vooral in Zuid-Engeland voorkomt.

erotisch drama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  The Duke of Burgundy

Voor het overige wordt de film bevolkt door vrouwen. In het bijzonder het koppel Cynthia en Evelyn dat een sm-relatie er op nahoudt. Cynthia (een rol van Sidse Babett Knudsen, bekend van de politieke dramaserie Borgen) is een vlinderexpert die haar student (Chiara D'Anna) domineert met vernederende spelletjes, zoals plasseks en het opsluiten in een dekenkist.

Strickland toont deze handelingen heel decent. Zijn focus ligt vooral op de emotionele spanningen die tussen beide vrouwen groeien. Vooral als Cynthia, de oudere van de twee, met lichamelijk ongemak wordt geconfronteerd. The Duke of Burgundy is veel subtieler en veel interessanter dan een vergelijkbare heterofilm als Fifty Shades of Grey. Strickland laat met zijn verwijzingen naar diverse collega's (van de pulpfilmer Jesús Franco tot Ingmar Bergman) vooral de cinefiele liefhebber aan zijn trekken komen.

 1. Woede en verbazing bij laatste kampvuur, Thomas ‘herinnert zich helemaal niks’ van eigen uitspraken
  Temptation Island

  Woede en verbazing bij laatste kampvuur, Thomas ‘herinnert zich helemaal niks’ van eigen uitspraken

  Eindelijk was het dan zover voor de stellen van Temptation Island VIPS. Na twaalf dagen de ultieme verleiding te zijn aangegaan, werden zij deze aflevering eindelijk weer herenigd met hun partner. Maar dat verliep minder romantisch dan zij op dag één waarschijnlijk hadden verwacht. Bij Damian en Shirley liepen de gemoederen zelfs zo hoog op, dat ze niet eens meer in hetzelfde busje naar het vliegveld konden worden vervoerd.