Volledig scherm
Nikkie de Jager © ANP Kippa

Songfestivalfans: Nikkie de Jager en Chantal Janzen moeten feest presenteren

Als het aan trouwe songfestivalfans ligt, praten Nikkie de Jager en Chantal Janzen volgend jaar mei het liedjesspektakel in Ahoy Rotterdam aan elkaar. Het invloedrijke songfestivalblog Wiwibloggs hield een peiling onder bezoekers en na ruim 10.000 stemmen waren de twee vrouwen favoriet. Özcan Akyol won weliswaar de poll, maar die had zijn volgers via Twitter opgeroepen om de poll te saboteren.

Het is dé vraag in de mediawereld: wie mag voor het oog van meer dan 100 miljoen kijkers het songfestival presenteren? Er zijn al vele namen de revue gepasseerd. Jan Smit lijkt een logische keuze als vaste commentator van het songfestival én iemand die ook buiten de landsgrenzen bekend is. Zijn naam lijkt dan ook een zekerheidje. De andere commentator, Cornald Maas, maakte eerder duidelijk dat hij niet langer in de race is. Net zoals Paul de Leeuw, die ook aangaf dat de naam van Linda de Mol al vrij snel van tafel werd geveegd.

Wie dan wel? Het invloedrijke songfestivalblog zette een groot aantal namen op een rij en daar kwam na ruim 10.000 stemmen een top drie uit. Op één: Özcan Akyol (2653 stemmen), op twee: Nikkie de Jager (1277 stemmen) en op drie: Chantal Janzen (934 stemmen). Jan Smit stond overigens niet op de lijst van deze poll.

Voor dit artikel laten we onze columnist Özcan Akyol even buiten beschouwing. Hij twitterde zelf namelijk: ‘Haha! Nooit van mijn leven uiteraard. Maar ik wil deze poll wel winnen. Kom op lieve Twitter-mensen. Laat jullie magie zien. Even deze poll fucken.’ Dat lukte.

Kritiek

Nikkie de Jager is een serieuze kandidaat. Ze is internationaal bekend met haar YouTube-kanaal NikkieTutorials en is een fan van het songfestival. Ze gaf eerder al aan interesse te hebben om het muziekfestijn te presenteren. Dat kwam haar op kritiek van Cornald Maas te staan, die zich ergert aan BN’ers die zich te pas en te onpas aanbieden voor deze prestigieuze presentatieklus, maar Nikkie’s ambitie blijft onveranderd. 

De naam van Chantal Janzen werd ook al vaker genoemd. Zelf schat ze haar kansen klein in. Bij RTL Boulevard stelde ze dat ze ervan uitgaat dat de presentatoren bij de NPO werkzaam moeten zijn. Haar baas bij RTL, Peter van der Vorst, gaf in De Wereld Draait Door echter aan dat het goed mogelijk is dat Chantal uitgeleend wordt voor het songfestival.

Andere namen die het goed deden in de poll zijn Carice van Houten (567 stemmen), Eva Jinek (552 stemmen), Herman van der Zandt (497 stemmen) en Humberto Tan (462 stemmen).