Volledig scherm
The Weeknd in de Ziggo Dome © EPA

The Weeknd maakt in Ziggo Dome meer indruk dan Drake

recensieHet vooraf door sommigen als 'het concert van het jaar' geafficheerde optreden van The Weeknd zorgde vanavond in de Ziggo Dome voor gemengde gevoelens.

The Weeknd

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Ziggo Dome
Quote

Met Drake vormt The Weeknd de mannelijke voorhoede van de moderne R&B

Het gegil uit de zaal haalde bij vlagen Justin Bieber-achtige volumes. Het was bij zijn opkomst duidelijk: voor zijn fans -vooral tieners en twintigers- is The Weeknd momenteel de grootste popster op aarde. En wie niet teveel waarde hecht aan zijn nog erg korte cv vindt inderdaad de erelijst om die stelling te staven. The Weeknd (Abel Tesfaye, 27) werd met zijn aanstekelijke hitsongs Starboy en Can't Feel My Face meteen houder van diverse mondiale streamingrecords.

Met Drake - zondag weer in de Ziggo Dome in Amsterdam om één van zijn uitgestelde concerten in te halen - vormt The Weeknd de mannelijke voorhoede van de moderne R&B. De twee tegenhangers van Beyoncé en Rihanna hebben live echter nog aanzienlijk minder ervaring.

The Weeknd is zelfs pas bezig aan zijn eerste wereldtournee. Toch maakte hij als podiumartiest vrijdagavond in de uitverkochte Ziggo Dome meer indruk dan Drake bij zijn eerste daar eind januari. De R&B van The Weeknd kent in tegenstelling tot zijn eveneens uit het Canadese Toronto afkomstige collega weinig hiphopinvloeden. De zang van The Weeknd is vloeiend en melodieus. Vaak sensueel, maar soms ook dreinerig.

Quote

Het optreden van The Weeknd was qua vorm en belichting misschien erg eenvormig, zijn fans waren duidelijk niet voor een flashy show met dansers en decorwisse­lin­gen gekomen

Zijn bandleden -slechts als silhouetten zichtbaar in het helverlichte decor- speelden een bijrol. Maar ze stonden tenminste nog op het podium. Het achtergrondkoortje kwam volledig van een tape'je.

Het deerde in de Ziggo Dome vrijwel niemand. Het optreden van The Weeknd was qua vorm en belichting misschien erg eenvormig, zijn fans waren duidelijk niet voor een flashy show met dansers en decorwisselingen gekomen. The Weeknd moet zich verder bekwamen in het onderhouden van contact met het publiek in zo'n immense zaal, maar de R&B-crooner bezit wel de persoonlijkheid om een concert van formaat te dragen.

Neemt niet weg dat wie hem vocaal hoorde excelleren op een ballad als Ordinary Life stiekem verlangt die honingzoete stem eens in de beslotenheid van een clubzaaltje te horen.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement