Simon ter Horst
Volledig scherm
Simon ter Horst © Lenneke Lingmont

Blog | Hoe geflopte protesten toch kunnen slagen

Bijna 30.000 studenten kondigen op Facebook aan dat ze deelnemen aan het NK Treinreizen op dinsdag. Het is een protest van studenten tegen de Nederlandse Spoorwegen, die studenten wil weren uit de spitsuren. Wat blijkt? De NS rapporteert een reguliere ochtendspits en van massaal protest is geen sprake. De actie is geflopt, concluderen diverse media. Ook in Twente is het dinsdagochtend relatief rustig op de stations en in de treinen.

De studenten hebben hun punt gemaakt. Aan aandacht komt de actie geen tekort. Het verhaal van de NS over overvolle treinen en studenten die nodeloos in de weg staan, krijgt concurrentie van het verhaal van de studenten zelf. Zij stellen: als de student straks uit de spits weg is vanwege flexibele roosters, dan heeft hij geen tijd voor bijbaan en borrels. De borrels kunnen ze missen, maar de bijbaan is belangrijk voor studenten na alle veranderingen in de studiefinanciering. Eén sterke stunt – de aankondiging van het NK Treinreizen – stelt de studenten al in staat om hun standpunt breed te presenteren.

Een flop? Hoezo?
Dus is de conclusie terecht dat het protest is geflopt vanwege de lage opkomst? Integendeel. De lage opkomst is juist logisch: de studenten hebben hun punt succesvol gemaakt. Dan verslapt de aandacht van sympathisanten en valt de urgentie weg om ’s ochtends vroeg je bed uit te gaan voor het NK. Best lollig maatschappelijk engagement, maar nachtrust is ook wat waard.

De NS kan de campagne om studenten te weren uit de spits nu doorzetten, maar de afgelopen dagen hebben laten zien dat er in potentie breed verzet kan zijn. Dat feit alleen schrikt al af. Diverse onderwijsinstellingen hebben ook al laten weten: wij geven geen gehoor aan de oproep van de NS. Onder hen onze UT en Saxion.

Parallel met DTG
Er is een parallel met het andere protest dat uiteenvalt dinsdag. Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG) leidde de afgelopen maanden vooral in Enschede het verzet tegen de komst van een azc naar de stad.

Op onze redactie zagen we bijna direct na de aankondiging van het azc Eschmarkerveld in september dat het onderwerp veel losmaakte in Enschede. Vooral tegenstanders roerden zich met negatieve reacties in grote mate. Het was een indicatie van de onvrede onder Enschedeërs over de komst van 600 asielzoekers naar de stad. Onvrede die tijdens demonstraties in september en oktober duidelijk zichtbaar was.

Golf van onrust
De leden die later DTG vormden, liften mee op de golf van onrust. Oprichter Benno Wilmink haalde er zelfs de landelijke televisie mee, mede omdat hij zijn mening duidelijk kon verwoorden.

Net zoals het NK Treinreizen is DTG slechts een uiting van onrust. Nu op het Eschmarkerveld de bouw van het azc in volle gang is en de komst dus bijna een uitgemaakte zaak, gaat de golf van onrust liggen. De voedingsbodem voor DTG vloeit weg en de club valt als los zand uit elkaar. In die zin was de matige opkomst bij het azc-protest op 13 februari in Enschede een teken aan de wand.

Onenigheid
Het succes van het studentenprotest en het anti-azc-protest wordt bepaald door het verhaal dat ze presenteren. De studenten snappen dat en houden ondanks de gebrekkige opkomst hun verhaal in stand. Zoals organisator Jaero Veen zegt: ,,De media-aandacht is groot. Over de opkomst had ik geen verwachtingen.” DTG snapt het niet en de club spat uit elkaar door onenigheid, terwijl hun doel steeds verder uit zicht raakt.

Blogs