Arbiter Kuipers vierde official bij halve finale WK

MOSKOU - Arbiter Björn Kuipers moet zich in de halve finales van het WK voetbal in Rusland tevreden stellen met een rol langs het veld. De scheidsrechter uit Oldenzaal is aangesteld als vierde official bij het duel tussen Kroatië en Engeland. 

Volledig scherm
Björn Kuipers tijdens de wedstrijd Engeland - Zweden. © Photo News

Die wedstrijd wordt woensdag in Moskou gespeeld en staat onder leiding van de Turk Cüneyt Çakir en zijn team. De eerste halve finale tussen België en Frankrijk dinsdag in Sint-Petersburg wordt geleid door Andrés Cunha uit Uruguay en zijn ploeg. Kuipers fungeerde bij het WK bij de groepswedstrijd tussen Argentinië en Nigeria eveneens als vierde official. Bij dat duel traden Çakir en zijn team eveneens als arbitragekorps op.

Kuipers was tot dusver bij vier WK-wedstrijden als scheidsrechter actief op het veld: Zweden - Engeland (kwartfinale), Rusland - Spanje (achtste finales), Egypte - Uruguay en Brazilië - Costa Rica (groepsfase).

Sander van Roekel, met Erwin Zeinstra de vaste vlaggenist van Kuipers, doet woensdag in Moskou dienst als reserve van het arbitrageteam. Met team-Kuipers verblijft Danny Makkelie als videoscheidsrechter ook nog in Rusland.

Finale?

Door de 'bijrol' van Kuipers in de halve finales zou hij nog steeds in de race kunnen zijn voor een hoofdrol in de WK-finale of de strijd om het brons. De vraag is echter of de FIFA bij de zekere Europese eindstrijd een arbiter uit Europa wil aanstellen. Ook de mogelijke plaatsing van België voor de finale, als buurland van Nederland, zou de kansen voor Kuipers wellicht verkleinen. Feit is dat het Nederlandse arbitrageteam tot dusver een prima indruk heeft gemaakt bij het WK in Rusland.