Volledig scherm
EK-scheidsrechter Björn Kuipers. © Lars Smook

Björn Kuipers baalt nog van WK: 'Hoorde dat ik finale zou fluiten'

OLDENZAAL - Hij is deze vrijdagavond bij het openingsduel op het EK tussen Frankrijk en Roemenië de vierde official: Björn Kuipers uit Oldenzaal. In een minidocumentaire in de eerste aflevering van NOS Studio France blikte de scheidsrechter terug op zijn vorige eindtoernooi, het WK 2014. ,,Je gaat de finale fluiten, zeiden ze."

De documentaire is gemaakt rond de bekerfinale Feyenoord - FC Utrecht, die Kuipers floot. De beelden geven een inkijkje in de wereld van Team Kuipers, bestaande uit de Oldenzaalse arbiter en zijn assistenten.

Grote wedstrijden
In gesprek met de interviewer vertelt Kuipers, die later dit EK in actie gaat komen als scheidsrechter, hoe dicht hij bij de finale was op het WK 2014 in Brazilië. Nadat hij de pouleduels Engeland - Italië (1-2) en Zwitserland - Frankrijk (2-5) en de achtste finale Colombia - Uruguay (2-0) in goede banen had geleid, leek de weg vrij naar de finale.

Klap
,,Er werd in Brazilië geen rekening gehouden met goede prestaties van Oranje. Op een gegeven moment zei zelfs iemand tegen me: maak je maar klaar, rook een sigaar en pak een drankje, want jij gaat straks de finale fluiten. Maar toen haalde Oranje dus de halve finales en moesten wij naar huis. Dat was voor ons een klap."

Kuipers hoopte uiteraard op een goede afloop van het WK voor het Nederlands Elftal. Uiteindelijk haalde geen enkele Nederlander de finale.