Volledig scherm
© ANP

Björn Kuipers niet in de problemen in kwartfinale

Bjorn Kuipers heeft zonder al te veel problemen de kwartfinale op het EK tussen Frankrijk en IJsland (5-2) tot een eind gebracht. De Oldenzaalse arbiter hoefde zondagavond nauwelijks op te treden en dat kwam mede door het eenzijdige wedstrijdverloop.

Van een serieuze confrontatie was in Parijs geen sprake, omdat de Fransen superieur waren. Bij rust was de wedstrijd al gespeeld (4-0). In zijn vorige wedstrijd op het EK incasseerde Kuipers de nodige kritiek, omdat hij de Spanjaarden een omstreden penalty gaf en daarna niet in de gaten had dat de doelman van Kroatie meters van zijn lijn afkwam bij de strafschop.

Goed teken
Voor ruim tachtigduizend toeschouwers in het stadion Saint-Denis viel Kuipers nauwelijks op en dat is doorgaans een goed teken voor een scheidsrechter. De Tukker lag slechts een keer onder het vergrootglas en dat was halverwege de tweede helft toen verdediger Patrick Evra van Frankrijk hands maakte. Kuipers zag er echter geen opzettelijk hands in. Het was op dat moment al 5-1 voor de gastheer, waardoor de situatie verder niet al te veel discussie opleverde. Door de zege plaatste Frankrijk zich voor de halve finale, waarin het donderdag in Marseille op Duitsland stuit.

Kuipers is nu tot de wachtkamer veroordeeld. De komende dagen zal duidelijk worden of hij nog in beeld is voor de finale.