Volledig scherm
Jelle van Gorkom (nummer 37) in actie op de olympische crossbaan in Rio. © EPA

BMX'er Jelle van Gorkom uit Lichtenvoorde naar olympische finale

RIO/ LICHTENVOORDE - BMX'er Jelle van Gorkom rijdt vanavond de olympische finale op de crossbaan in Rio de Janeiro. De fietscrosser uit Lichtenvoorde plaatste zich in zijn halve finale als tweede voor de eindstrijd.

In de eerste twee heats in de halve finale reed hij naar een tweede en zesde plek. Met een derde plaats in de derde heat stelde hij een finaleplaats veilig. Van Gorkom strijdt om 20.10 uur met zeven andere finalisten in één heat om de medailles.

Nederlanders
Daarin staat één andere twee Nederlander: Niels Kimmann. Met een vierde, zesde en tweede plek plaatste hij zich als derde voor de race om het eremetaal. Twan van Gendt werd uitgeschakeld. Hij werd twee keer vijfde en een keer vierde en werd vijfde in totaal. Hij miste zo nipt een finaleplaats, want per halve finale gaan alleen de eerste vier door.

Enkelblessure
De prestatie van Kimman is opmerkelijk, want hij fietst met een enkelblessure die hij opliep bij een val in de kwartfinale. Daarin ging ook Van Gendt onderuit, maar hij ondervond vanavond geen hinder van zijn val een dag eerder.

Vrouwen
Bij de vrouwen haalde Laura Smulders uit Druten de finale, die om 20.00 uur is. Merle van Benthem werd uitgeschakeld.

Volledig scherm
Jelle van Gorkom bij de Lichtenvoordse Leeuw op de Markt in zijn woonplaats. © Jan van den Brink