Volledig scherm
Jan Willem Slaghuis ging zaterdagavond met Schuurman BZC onderuit bij ZPC Amersfoort (archieffoto). © Arjan Gotink

BZC op rand van de afgrond

WaterpoloAMERSFOORT - Het eredivisieschap van Schuurman BZC hangt aan een zijden draadje. De 11-9 nederlaag zaterdagavond tegen ZPC Amersfoort is voorlopig het trieste sluitstuk in een van de meest turbulente weken uit de geschiedenis van de Borculose club. Zondagavond moet met minimaal drie doelpunten verschil worden gewonnen om de status van eredivisionist voorlopig te behouden.

Na het echec tegen SVH waarin het eredivisieschap niet veilig werd gesteld, maar op de tocht werd gezet, greep de topsportcommissie van BZC hard in. Coach Barry Wittenbernds werd verantwoordelijkheid gehouden voor de penibele situatie en de laan uit gestuurd. Daar kwam aan het einde van de week het besluit van doelman Saake Nijhuis om per direct te stoppen nog eens bij.

Nijhuis voelde geen vertrouwen meer nadat hij al voor het duel tegen Amersfoort was gepasseerd ten faveure van oud-doelman Robert Beskers. Door de switch van Beskers van veldspeler tot doelman verloor de toch alle smalle selectie van BZC weer een dragende speler. Aan interim-coach Klaas Zwaan de club van de ondergang te redden.

Amersfoort profiteerde meteen van het broze zelfvertrouwen bij de Borculose formatie en nam al snel een 2-0 voorsprong. BZC herstelde zich echter snel en teerde aan et einde van het eerste kwart zelfs op een minieme voorsprong van 4-3. De tweede en derde periode was het vervolgens stuivertje wisselen met dan weer Amersfoort en dan weer BZC aan de goede kant van de score.

In het laatste kwart dreigde BZC op een desastreuze achterstand worden gezet. Halverwege was het 11-8 voor Amersfoort, maar Mika Smelt zorgde voor een beetje hoop in de Borculose harten door het verschil op twee te brengen: 11-9.

De return zondagavond in ’t Timpke begint om 18.00 uur. Bij een zege met twee doelpunten verschil en een score die lager is dan de eerste wedstrijd of een grotere overwinning gaat BZC door. Anders valt het doek voor de club die van 2011 tot en met 2014 nog landskampioen was.