Hengeloër Jelle Wolsink won vorig jaar de Ronde van Goor. Vooralsnog in 2020 het enige criterium van de Cup op de agenda.
Volledig scherm
Hengeloër Jelle Wolsink won vorig jaar de Ronde van Goor. Vooralsnog in 2020 het enige criterium van de Cup op de agenda. © Lenneke Lingmont

Criterium Cup gaat in afgeslankte vorm door Twente met maar één koersje, in Goor

Nog voordat de VIRO Criterium Cup was start moest gaan, zat de competitie er al weer op. Tot op heden is alleen de Ronde van Goor nog niet afgelast.

Groots waren de plannen en hoog de verwachtingen over de Criterium Cup 2020. Vooral vanwege de uitbreiding van de kalender met een aantal ‘nieuwe’ wielerrondjes om de kerk naar in totaal zeven wedstrijden.

Nog niet afgelast

Het gaat er dit jaar allemaal dus niet van komen vanwege de uitbraak van het coronavirus en de getroffen maatregelen. Nadat eerder als de Ronde van de Vijver in Hengelo en Dwas duur Riessen werden afgelast, zijn ook alle andere koersen die voor 1 september op de planning stonden van de kalender gehaald. Alleen de Ronde van Goor, die op 5 september gepland staat, is vooralsnog niet afgelast.

Het wielerspektakel in het Goorse centrum is de laatste jaren altijd de afsluitende koers van de criteriumreeks. „Maar een klassement kan niet uit slechts één wedstrijd bestaan”, laat de organisatie weten. Over het doorgaan van de wielerronde in Goor is nog geen duidelijkheid. Wel staat vast dat de andere wedstrijdorganisaties alweer vooruit kijken naar de editie van 2021.

De Cup zou dit jaar uit zeven wedstrijden bestaan. Vijf voor de renners uit de categorieën elite en beloften mannen, zeven voor amateurs mannen en vier voor elite (zonder contract), beloften en amateurs vrouwen. Achtereenvolgens in Hengelo, Rijssen, Markelo, Oldenzaal, Borne, Enschede en Goor. Nieuwkomers in de wielerreeks waren Hengelo (rondom de Tuindorpvijver) en de Ronde van Enschede op het UT-terrein. 

Vol frisse moed

Of de Ronde van Goor dit jaar wel wordt gehouden, is op dit moment duidelijk. Volgens de Criterium Cup kijken alle andere wedstrijdorganisaties al weer vooruit. „Zij zijn vol frisse moed van plan om in 2021 hun wedstrijd opnieuw te organiseren. Dat juichen we natuurlijk van harte toe en we wensen hen veel succes toe”, aldus de organisatie.

Titelverdedigers

De winnaar van de Criterium Cup van 2019 mag zich nog een jaar langer de titelverdediger noemen. Dat geldt dus voor Jelle Johannink uit Denekamp. De winnaar van de Ronde van Borne, uitkomend voor de formatie Kanjers voor Kanjers, startte als klassementsleider in Goor en zag zijn positie niet in gevaar komen. De dagzege ging naar Hengeloër Jelle Wolsink. 

Bij de vrouwen ging de eindzege naar Tessa Neefjes uit Wervershoof met de eindzege aan de haal. Marit Cent uit Goor legde beslag op de derde plaats in het klassement en mocht zo in haar eigen woonplaats op het podium plaats nemen.