Volledig scherm
Gerco Schröder bij een van de hindernissen die hij vorig jaar nog met speels gemak nam op de Olympische Spelen. © René Banierink

De strijd van Gerco Schröder en zijn stal

Het slepende conflict met schuldeisers levert onderhand een te hoge hindernis op voor belaagde stal van Gerco Schröder.

Gerco Schröder, de springruiter uit Tubbergen, keerde afgelopen weekeinde terug op de olympische grond van Londen. Inzet was de overdadig gevulde prijzenpot van de Longines Global Champions Tour. Maar waar succespaard London Schröder twee keer naar olympisch zilver katapulteerde, wist de ruiter zondag op de valreep slechts een ‘troostprijs’ van 10.000 euro in de wacht te slepen.

Op Queen Elizabeth Olympic Park in London plofte zaterdagmiddag een balk in het zand. Heel lichtjes geraakt slechts door een hoef van London, de kastanjebruine hengst, die normaal gesproken juist zover mogelijk van het hout wegblijft. ‘Een schijtfout’, heet dat in de paardensport. “Maar hij telt wel”, zei ruiter Gerco Schröder nadat hij balend de ring had verlaten.

Stal
Dat is vooral slecht nieuws voor staleigenaar Ger Visser jr. „Ik hoop dat Gerco flink wat geld meeneemt uit Londen”, zei hij afgelopen donderdag. Visser maakt zich namelijk zorgen over het voortbestaan van de stal. Want al sinds Schröder van zijn springwonder stapte in Londen, bijna tien maanden geleden dus, ligt er beslag op het paard en de rest van de stal.

Eurocommerce
Dat gebeurde op last van de schuldeisers van het failliete vastgoedbedrijf Eurocommerce van Ger Visser sr. Die verkocht de stal eind 2011, een aantal maanden voordat Eurocommerce ten onder ging, aan zijn zoon. Volgens de schuldeisers, paardensportsponsor Rabobank voorop, is de stal zo aan het faillissement onttrokken.
Onzin, vindt Visser jr. „Ze proberen de stal kapot te maken”, zegt hij inmiddels over de hindernissen die door het beslag worden opgeworpen. Vooral het feit dat Visser geen paarden kan verkopen en kopen, is op den duur dodelijk. „Zo bloedt de stal dood.”
Die stal, met pakweg twaalf werknemers en honderd paarden, kost Visser naar eigen zeggen „meer dan 100.000 euro per maand”. Zijn enige inkomsten zijn nu dekgeld en prijzengeld. Een betere ruiter dan Gerco Schröder kan hij zich in dat opzicht overigens niet wensen. Sinds zijn olympische succes sprong de kleine Tubbergenaar bijna 600.000 euro bij elkaar.

In onze krant van maandag een uitgebreide reportage vanuit Londen